Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отглеждане на чери домати: Всичко, което трябва да знаете от засаждането до брането

08 април 2024, 05:55 часа

Една от сочните награди на градинарството е отхапването на сочен зрял домат. Има много различни видове домати, но повечето градинари обичат да включват поне един храст с ароматни чери домати. Чери доматите са червени, оранжеви, жълти и дори "черни" и са еднакво сладки и вкусни, когато узреят. Прочетете нататък за съвети как да отглеждате чери домати.

Още: Ето как да определите датата на последната слана преди лятото

Преди засаждането на чери домати

Добре е да знаете основните неща за отглеждане на чери домати, преди да започнете.

В началото на пролетта, независимо дали сте започнали семената си на закрито или сте закупили разсад, уверете се, че до деня на засаждане вече няма вероятност от измръзване. Крехкият разсад ще загине, ако застудее твърде много. Изчакайте, докато малките ви растения станат високи от 15 до 25 см, и не забравяйте да оставите поне няколко крачки между дупките за засаждане. Чери доматите могат да пораснат големи и храстовидни.

Когато планирате градината си, имайте предвид, че доматите са най-щастливи в добре дренирана почва с pH баланс от 6,2 до 6,5 и се нуждаят от четири до шест часа слънце всеки ден.

Гледайте разсада от чери домати в малко сандъче. Можете да изскубнете всички малки стъбла и издънки от долната част на основното стъбло на разсада до няколко сантиметра над сегашната му почвена линия.

Когато го изваждате от малката му саксия, внимателно разрохквайте съществуващите корени. За да засадите, заровете по-голямата част от оголеното стъбло дълбоко в почвата, чак до първото останало стъбло. Това ще даде възможност на растението да създаде много допълнителни корени и да стане силно и устойчиво, докато расте.

За да предотвратите някои често срещани проблеми при отглеждането на чери домати, поръсете шепа вар на дъното на всяка дупка и използвайте малко тор за домати, за да дадете силен старт на растенията. Добре изгнилият оборски тор също върши работа. След като се установят, можете да ги наторявате отстрани с домашен компост или растителна храна 10-20-10, в зависимост от съдържанието на почвата.

Как да отглеждаме чери домати

При отглеждане на чери домати постоянните грижи включват прищипване на издънките, които се появяват. Погледнете къде клоните се срещат с дръжката и образуват буквата "V". Премахването на малките издънки в тези места и в долната част на основното стъбло ще позволи на растението да използва повече енергия за създаване на плодове.

Ако растението ви с чери домати започне да става прекалено буйно, може да искате да забиете кол на няколко сантиметра от него, за да го подкрепите и за да предотвратите полягането на плодовете по земята. Завържете внимателно основното стъбло на растението за коловете с парче прежда или мек конец и предвидете да го пренареждате, докато растението расте.

Чери доматите са най-щастливи при обилно седмично напояване, а не при често леко поливане. Те също така процъфтяват, когато узрелите плодове се берат на всеки ден или два.

Още: Как да разпознаем истинските листа на разсада и защо те са толкова важни

Бране на чери домати

В зависимост от климатичните условия узряването на чери доматите трябва да отнеме около няколко месеца. Берете ги, когато придобият желания цвят. Когато са готови, те ще се откъснат с леко дръпване. Всеки ден или два в разгара на сезона ще имате повече узрели чери домати за бране.

Брането на пресни зрели чери домати за салати, закуски и предястия определено е едно от най-вълнуващите неща в градинарството.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес