Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята и най-добрата грижа за нея

02 януари 2024, 19:14 часа

Орхидеята е чудесно решение за вашия дом, защото е много красива и изисквана. Най-разпространена е Phalaenopsis или „орхидея молец“, затова днес ще се спрем на грижите за нея. Следвайте съветите от добрите градинари, за да имате винаги чудесни цветове.

Грижа за орхидеята у дома

Корени

За да се радвате на здраво с цвете с красиви цветове, трябва да се погрижите то да има здрава коренова система. Листата на една орхидея може да изглеждат страхотно, но ако тя няма здрава коренова система, няма да имате цъфтеж.

Без значение какъв тип орхидея отглеждате, уверете се, че кореновата система получава достатъчно въздух (и кислород) и не остава мокра за дълго време. Когато купувате нова орхидея, добра идея е да проверите кореновата система и да я пресадите, ако е необходимо, веднага щом цъфтежът избледнее.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Цветове

Когато купувате вашето растение, е трудно да се каже колко време цветето вече е там, а не всички орхидеи цъфтят дълго време. Така че не се отчайвайте, ако нямате цъфтеж дълго време.

Може да забележите цъфтеж при спад на температурата, обикновено в началото на есента, и след това цъфтеж през зимата или пролетта. Можете също да опитате да го предизвикате, като преместите растението на по-студено място по всяко време на годината за 2-3 седмици и след това обратно на топло.

След като цъфтежите избледнеят и паднат, най-вероятно ще се чудите какво да правите с шипа. Можете да отрежете шипа и да оставите няколко възела. Така ще дадете шанс на растението да се разклонява, ако е здраво.

Специфики при отглеждане на ОРХИДЕЯ: Научете повече за цветето

Когато вашето растение е младо и не е много здраво, вероятно ще е по-добре да отрежете шипа напълно. Можете също така да го оставите както е, като отрежете само кафявите и очевидно мъртви части от него.

Поливане

Според някои градинари трябва да поливате на всеки 7 дни, а според други - поставете кубчета лед върху кореновата топка на всеки няколко дни. Последното не е добра идея, тъй като подлагате орхидеята си на температурен шок.

Най-добрият вариант е да наблюдавате добре вашето растение и неговите желания. Това, което обикновено работи най-добре, е да изчакате, докато средата изсъхне и можете ясно да видите корените сребристо-бели на цвят.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес