Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен градинар каза най-важните съвети за голяма реколта от домати

25 април 2022, 06:40 часа

Необходими грижи за доматите – ето какво трябва да правите, ако искате богата реколта. Дори да нямате собствена градина, можете да си отгледате домати на балкона.

Доматите са едни от най-популярните зеленчуци, от които могат да се приготвят много и различни ястия.

Тези от супермаркета често са доста скъпи, но без мирис и вкус, така че предлагаме да си ги отглеждате сами. Реколтата ви ще бъде много по-голяма, ако следвате някои правила.

Необходими грижи за доматите

Засаждане

Важно е да се уверите, че доматите се вкореняват добре в земята и образуват възможно най-много корени. Също така е важно да мулчирате почвата.

Доматите се чувстват най-добре на място, където има достатъчно светлина. Слънчевата светлина трябва да е равномерна (това ще улесни фотосинтезата и ще осигури повече плодове).

Осигурете опори за растенията.

Поливане

Доматите трябва да се поливат редовно.

Проверете дали почвата е достатъчно влажна (до 15 см дълбочина).

Вредители и болести

Редовно отстранявайте листата близо до земята, тъй като това ще помогне за предотвратяване на гъбични заболявания.

За да предотвратите атаките на охлюви, увийте стъблата на доматите в медни ленти. Можете също да засадите невен, чиято миризма със сигурност не е приятна за охлювите.

За да предпазите доматите от кръгли червеи, от време на време ги пръскайте с разтвор от чесън или засадете чесън до доматите. Интересното е, че наблизо растящият чесън може да подобри вкуса на доматите! Можете също да отглеждате босилек до доматите.

Поддръжка

Редовно отстранявайте плевелите, които блокират светлината и абсорбират хранителните вещества от почвата. Препоръчително е да сменяте мястото на засаждане на домати на всеки три години, в противен случай могат да останат без хранителни вещества.

Може би вече сте запознати с някои от тези правила, но се надяваме да намерите тези съвети за полезни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес