Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обелките на този плод ще подхранят растенията в градината

10 май 2024, 09:30 часа

Настъпи онзи период в годината, когато трябва да се замислим за подхранването на растенията. Всеки, който отглежда зеленчуци в двора си, е добре да се възползва от натуралните методи за наторяване. Това му гарантира още по-вкусни и полезни храни, които да поднася на трапезата си.

Днес ще си поговорим за един от любимите плодове и как обелката му може да послужи за подхранване. Става въпрос за бананите и техните неподозирани ползи.

Как с бананови кори да подхраним растенията в градината?

Още: Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

В банановите кори се съдържа голямо количество калий, служещ за подхранването на растенията. Именно този елемент е необходим за вкореняване, растеж и плододаване. Калият е едно от качествените хранителни вещества, които в никакъв случай не бива да пренебрегваме.

Ако той е в недостиг, твърде вероятно е растенията да започнат да загниват, а листата им да пожълтяват. Ако не искате да се стига до подобна развръзка, добре е още сега да помислите за наторяване с калий.

Най-лесно е да разберете дали растенията страдат от недостиг на калий по техните листа. Наблюдава се синьо – лилав оттенък.

От вас се изисква да нарежете няколко бананови кори с помощта на нож или ножица и да ги разпръснете върху почвата около самите растения. След това трябва да полеете с обилно количество вода.

Още: Сушени бананови кори - най-лесният и ефективен тор

Съществува и друг начин за подхранване с бананови кори. Тук обаче е нужна предварителна обработка. Трябва да изсушите корите, а след това да ги смелите в кухненски робот на максимална мощност. Получава се прахообразна смес, която следва да съхранявате в буркан с херметическо затваряне. Дръжте на стайна температура. От прахообразната смес се поръсва около растенията или се изсипва по една чаена лъжичка в дупката, където ще садите. Тук обаче трябва да внимавате да не засегнете самия корен, защото е възможно да нанесете поражения.

Ще споделим и още един начин за торене с бананови кори. Става въпрос за смес от обелки и кафява захар. Може да се ползва по два начина – поливане или пръскане. И в двата случая ще успеете да извлечете максимум ползите от двете съставки, които са богати на калий, калций, магнезий и желязо.

Както вече става ясно, банановите кори са чудесен начин за подхранване на растенията. Вместо да ги изхвърляте, можете да подпомогнете тяхното развитие и растеж. Това с съвети, споделени от опитни градинари. Направете го и се радвайте на богата реколта.

Банановите кори са тайното оръжие на успешните градинари през есента

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес