Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напръскайте доматите с това и ще забравите за гниенето

11 юли 2024, 09:43 часа

Гниенето на цветовете на доматите е неинфекциозна патология, която много често се развива върху доматите. Този проблем възниква много бързо, така че е необходимо да се направи всичко, за да се предотврати развитието на болестта. Обикновено градинарите разчитат на торове, които съдържат калций.

Гниене на цветовете на доматите - как да разрешите проблема

Отличен вариант в този случай би бил калциевият нитрат, но си струва да се има предвид, че такъв тор се абсорбира много дълго време, така че е важно да го използвате само предварително разтворен. За 10 литра вода ще ви трябват 15 гр от веществото. Важно е да нанесете течността само в корена и трябва да изчакате хладно време. Пръскането не се препоръчва, защото ще доведе до изгаряния. За пръскане е по-подходящ калциевият сулфат.

Доматите ще цъфтят дори в най-голямата жега, ако ги торите така

Ако вече се е появило цъфтежно гниене по растенията, важно е да действате бързо, така че е по-добре да използвате друг тор. Смелете черупки от 30 яйца, залейте ги с 1 литър разреден оцет, след което течността се изсипва в 10 литра вода. Разбъркайте добре разтвора и продължете с поливането на растенията.

За един доматен храст ще ви трябват 500 ml тор и той ще започне да действа в първите часове след прилагането. Благодарение на яйчените черупки и оцета вие ще спрете мигновено развитието на цъфтящо гниене и ще успеете да запазите реколтата си.

За да се поддържа балансът на хранителните вещества в почвата, е необходимо да се извършва паралелно торене с калий, магнезий и калций. Например подхранете растенията с калий чрез листен метод и калций и магнезий чрез коренов метод.

Ако превантивните мерки не помогнат и доматите са заразени с цъфтящо гниене, първото нещо, което трябва да направите, е да изберете и изгорите всички засегнати части.

Що се отнася до лечението на гниене на домати в оранжерия и на открито, няма фундаментални разлики. В повечето случаи, веднага след като почвата, а след това и растението, се насити с калций, гниенето на цъфтежа рязко забавя развитието си и след това спира напълно.

Можете много бързо да наситете доматените растения с калций чрез прилагане на листни торове, за които е най-добре да използвате калциев сулфат. Този тор не съдържа вреден хлор и е силно разтворим във вода. Ето защо е достатъчно да изсипете една чаена лъжичка от този тор в кофа с вода, да разбъркате всичко добре, да напълните спрей бутилката и растенията могат да бъдат третирани, като се опитвате, разбира се, първо да напръскате засегнатите части, но не забравяйте за останалата част от растението.

Тези третирания трябва да се извършват вечер и ако вали през деня, тогава обработките трябва да се повторят на следващата вечер.

 Ако искате да ускорите максимално притока на калций в растенията, тогава можете да добавите малко обикновена борна киселина към разтвора, например за десет литра разтвор се нуждаете само от 9 грама борна киселина.

За да се отървете напълно от гниене на доматените цветове, едно третиране определено не е достатъчно; третиранията ще трябва да се извършват всяка седмица, комбинирайки листно подхранване с обилно поливане на почвата.

Има и доста ефективни народни средства за борба с гниене на цветовете, например третиране на доматени растения с екстракт от дървесна пепел или сажди. За да направите това, трябва да изсипете пълна чаша дървесна пепел или сажди в по-голям съд и да залеете с един литър вряла вода, след това да оставите сместа да се кисне 24 часа, след което да прецедите и да разредите десет пъти с вода. Препоръчително е да добавите 15 гр сода към разтвора и да третирате растенията с този състав всяка седмица. 

Ако доматите се напукват, направете това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес