Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите дни за прибиране на морковите през септември са тези

03 септември 2024, 14:10 часа

Реколтата от моркови обикновено се прибира през септември. Времето за прибиране на реколтата зависи не само от това кога узряват зеленчуците или плодовете, но и от фазите на Луната. Това се отнася и за морковите.

Градинарите, които спазват препоръките на лунния календар, вярват, че фазите на Луната, имат известно влияние дори върху съхранението на реколтата през зимата. Луната влияе върху това как растенията се вкореняват, как се развиват, цъфтят и дават плодове. Лунният календар точно определя най-благоприятните периоди, когато трябва да се прибират кореноплодите.

Беритба на морковите през септември според лунния календар

Ако разчитате изцяло на Луната, изберете дати, които отговарят на периода на зреене: 5-7, 8, 9, 11-14, 18, 19, 21, 25 и 26 септември.

Идеалният тор за морковите през август е този 

Тези дни се считат за най-благоприятни за прибиране на реколтата от моркови. Кореноплодите прибрани в този ден ще се съхраняват в мазето без никакви проблеми.

Но освен всичко друго, трябва да запомните, че е по-добре да събирате моркови в сухо и хладно време. Няма нужда да бързате да го направите преди падането на първата слана, тъй като кореновата култура може успешно да издържи дори на минусови температури.

Кога трябва да се берат морковите?

Беритбата на моркови е най-важният и отговорен етап от цялия процес, свързан с тяхното отглеждане. Вкусът на кореноплодите, техният външен вид и способност за дългосрочно съхранение до голяма степен зависят от това колко навременно и колко внимателно се прибира реколтата. Ако искате да получите сладки, богати на витаминии гладки моркови, които са устойчиви на различни видове гниене, трябва не само да засеете семената в точното време и да осигурите подходяща грижа за разсада, но също така е важно да не пропуснете времето за прибиране на моркови, изкопайте ги, без да навредите на кореноплодите и ги подгответе правилно за зимно съхранение.

На първо място, трябва правилно да определите подходящото време за прибиране на моркови, в зависимост от това какви сортове са засадени. Раннозреещите сортове могат да се берат след сеитба след 2 месеца, среднозреещите - след 3 месеца, а къснозреещите - след около 4 месеца. Когато събирате моркови, предназначени за зимно съхранение, е важно да изберете времето, така че достатъчно полезни витамини вече да са се натрупали в кореноплодите, но те все още да не са се напукали или изгнили от дълго време в почвата и студовете. Сигурен знак, че можете да започнете да прибирате реколтата, е пожълтяването на върхове.

Най-благоприятните дни за прибиране на моркови са края на септември, когато времето е сухо. Не трябва да изкопавате кореноплодни зеленчуци веднага след дъжд, в противен случай те могат да се напукат и да станат неподходящи за дългосрочно съхранение. Също така не се препоръчва да оставяте изкопани моркови заедно с върховете, тъй като върховете ще продължат да черпят хранителни вещества от кореновата култура. Незабавно поставете морковите с отрязани върхове в кутии за съхранение.

Как е правилно да се поливат морковите през август?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес