Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моркови в градината: Тайните за БОГАТА реколта

10 май 2023, 18:44 часа
Реклама

Морковите са чудесно допълнение към вашата градина, така че не се колебайте дали да ги включите сред насажданията. Подходящото място за вашите моркови е това, което получава пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден, като културата може да понесе и частична сянка. През най-топлите месеци на годината е най-добре да отглеждате моркови на полусенчесто място със защита от горещото следобедно слънце.

Преди засаждане е добре да обогатите почвата и да прекопаете горните 20-30 см почва с градинска вилица, за да я направите рохкава, ронлива и без бучки.

Добрата грижа за морковите след засаждане, за да имате БОГАТА реколта

Отглеждане от семена

Семената на морковите се засяват директно в леглата или саксията, която сте избрали. Леко поръсете семената в плитка бразда, която сте направили на повърхността на почвата. Покрийте много леко семената на морковите с 5 мм почва или смес за саксии. Полейте. Поддържайте почвата влажна, докато семената покълнат след 1-3 седмици.

Може да разредите разсада на моркови според инструкциите на пакета със семена, едва след като достигнат височина 5-10 см. Наторете с растителна храна и подобрител на почвата, след като морковите са разредени до правилното им разстояние. Мулчирайте, за да запазите влагата и да потиснете плевелите.

Свежи и хрупкави МОРКОВИ в домашната градина: Ето как

Събиране на реколта

След засаждане на морковите ще може да се насладите на чудесна реколта след 8 седмици, като трябва да я съберете, преди да минат 12-16 седмици. Ако морковите стоят твърде дълго в земята – ще се разцепят и загубят сладостта си.

Вредители и болести

Охлювите могат да причинят значителни щети на разсада, особено когато морковите са много малки. Защитете вашата реколта от моркови, като поставите капани - чинийки, пълни с бира, или използвайте пелети.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес