Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за юни 2024 - какво и кога да засадите

31 май 2024, 14:17 часа
Реклама

Опитните градинари всеки месец обръщат внимание на лунния календар - в определени дни е най-добре да се засадят определени растения, а в други е по-добре да не се прави нищо в градината. За да разберете кога можете да засадите цветя, зеленчуци и плодове и кога е по-добре да се откажете от всякакви градински дейности, запознайте се с календара за сеитба за юни 2024 г.

Въпреки че повечето култури се засаждат през април-май, през юни е не само възможно да се засажда, но и необходимо. Има определена категория късни зеленчуци, които могат да растат до есента, така че за да имате реколта през до късно лято, растенията трябва да бъдат засадени през юни и дори юли.

Лунен календар за градинари от 27 май до 2 юни 2024

Лунен календар на градинаря за юни

След основното засаждане през май не забравяйте да подхраните и наторите зеленчуците. Това ще даде допълнителен растеж на кореновата система, а торовете ще увеличат растежа на културите и размера на плодовете. Също така през този период е необходимо да се извърши превантивно третиране срещу вредители.

Дните подходящи за садене са: 3 - 4, 9, 16 - 19, 24, 26 - 28 юни.

В кои дни не можете да садите нищо : 5 - 7, 11, 21 - 23, 25, 30 юни.

Сеитбеният календар препоръчва засаждане на растения на новолуние. По това време всеки разсад се вкоренява добре и всички засети култури дават добри плодове. По време на пълнолуние е по-добре да отложите всяка работа, тъй като тези дни се считат за празни и непродуктивни в градината. Не бързайте да засаждате растения при намаляваща луна, а когато тя намалява, можете да планирате да засадите всякакви зеленчуци, горски плодове и цветя.

Какво да засадим през юни

През първия месец на лятото можете да засадите спанак, босилек, зелен лук, розмарин и мента. Първата половина на юни е подходяща и за засаждане на сладки пиперки, домати и краставици. През този период също се засаждат хрян и чесън.

Втората половина на месеца е подходяща за засаждане на броколи, карфиол, копър, магданоз, кориандър, тиквички и тикви. Що се отнася до овощните дървета и храсти, през юни могат да се засаждат череши, круши, ябълки, малини, грозде и касис. През лятото засадете летни цветя в цветната леха, които ще цъфтят до есента. Това може да бъде лайка, настурция, астери или невен.

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда
 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес