Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за градинари - какво трябва и не трябва да се прави в градината от 23 до 29 септември

22 септември 2024, 21:43 часа

Лунният календар помага на много градинари да се ориентират кога, какво, къде и как да правят при засаждане, прибиране на реколтата, торене и др. Този източник на „информация за растенията“ обхваща всички дни от годината. Ето какво е препоръчително и какво не за следващата седмица според лунния календар.

23 септември

Календарът счита този ден за благоприятен за засаждане на овощни и ягодоплодни култури. Но днес той не препоръчва резитба и пресаждане на овощни дървета, както и за пръскането им. Що се отнася до зеленчуковата градина, препоръчва се да се сеят аспержи, целина, артишок, киселец, пасленови куктури, зеле, тиква и бобови растения. Зелена светлина се дава и за жътва и разрохкване на почвата.

24 септември

Добър ден за засаждане на малини, цариградско грозде, касис, череши, ябълкови дървета, сливи и праскови. Освен това календарът не е против засаждането на чесън, босилек, мента, фъстъци, репички и зеле. Можете да събирате реколта и да извършвате работа за борба с насекоми и гъбички. Не се препоръчва да се прави резитба. 

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

25 септември

Денят се счита за добър за засаждане на череши, кайсии, сливи, круши, ябълкови дървета, грозде, малини, цариградско грозде и касис. Освен това можете да засадите домати, краставици, лук, зеле, репички и да посеете семена за разсад. Освен това календарът препоръчва прилагане на торове, прибиране на култури и семена.

26 септември

Идеален ден за събиране на плодове за съхранение. Но този ден не е подходящ за пресаждане на градински култури. Лунният календар съветва днес да се извърши работа, свързана с обработка на земята, премахване на плевели, прибиране на кореноплодни култури и събиране на семена.

27 септември

Можете да събирате горски плодове, плодове и ядки за съхранение, но не трябва да оформяте корони, да подрязвате клони и да прищипвате. Календарът също така съветва днес да се прибере реколтата за дългосрочно съхранение или преработка в консерви. Препоръчва събиране на семена и подготовка на лехи за зеленчуци, краставици и разсад.

28 септември

Днес не се препоръчва да засаждате или презасаждате градински растения. Препоръчва се да се обърне внимание на работата по борба с насекомите и прибирането на реколтата за съхранение и консервиране. На този ден сеитбата, засаждането и поливането на растенията, както и използването на торове са табу.

29 септември

Добър ден за засаждане на ябълкови дървета, сливи, круши, грозде, касис, ягоди и диви ягоди. Също така благоприятен ден за засаждане на грах, боб, моркови, цвекло, краставици, зеле. Днес можете да торите, поливате (умерено) и да прищипвате растенията. Не се препоръчва подрязване и пръскане, както и третиране на растенията срещу вредители с помощта на „химия“.

Как опитните градинари използват брашно в градината?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес