Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозата няма да измръзне през зимата, ако направите това

21 септември 2024, 18:57 часа

Грижата за лозата не приключва с прибирането на реколтата, тъй като насажденията трябва да се подготвят за зимата. Гроздето обича топлината, така че трябва да бъде изолирано в студено време. Опитните градинари знаят, че за да даде добра реколта през следващия сезон, не е достатъчно лозата само да се подрязва през есента. Много е важно да се използва допълнителна защита, която ще запази лозата.

Покриване на лозата преди зимата

Лозата трябва да се покрие със слой почва. Този подслон трябва да бъде подготвен непосредствено преди замръзване. В рамките на един месец жлебовете трябва да бъдат покрити с друг слой пръст със същата дебелина.

Направете това и ще забравите за копаенето на лозето

Интересен момент, но гроздето може да бъде покрито със сняг, което може да предпази растението от хипотермия и когато се стопи, ще насити земята с влага. Издънките трябва да бъдат разположени върху дъски и решетки. От време на време трябва да се хвърля сняг върху това покритие.

Препоръчително е да покриете гроздето за зимата. За целта може да използвате слама, дребни камъчета и агрофибър.

Дебел слой слама идеално затопля гроздето през зимата. След първата слана лозите трябва да се покрият със слама с дебелина 20 сантиметра. След 2 седмици трябва да повторите същото. Сламата е лека и може да набъбне от зимния вятър, така че е по-добре да я закрепите с агрофибър. Малките камъчета перфектно предпазват от студа. 

През последните години нашите зими са относително топли, така че лозите могат да бъдат покрити с агрофибър. Можете да го използвате за увиване на издънки или поставяне на агрофибър върху слама или паднали листа.

Есенно подрязване на лозата

Резитба на лоза на 1 година. Когато засаждате разсад през пролетта, започнете формиращата резитба на гроздето през същата есен. Израснал ли е 1 издънка на млад храст до есента? Подрежете внимателно до 3-4 пъпки.

Резитба на лоза на 2 години. До втората есен в градината разсадът вече е образувал 3-4 силни издънки. Всяка издънка се скъсява, оставяйки само 3-4 пъпки.

Резитба на лоза на 3 години. На порасналия храст, през третия есенен сезон, вече са формирани 4 големи силни лози със странични издънки на всяка от тях. В бъдеще именно тези млади странични издънки ще дадат клъстери. На всяка лоза изберете 2 от най-добрите издънки. На дъното на избраните оставете 2-3 пъпки (по този начин ще оформите заместващ възел). Най-горната от избраните съкратете на 7-10 очи (това ще образува нов плодов летораст). Така че на 3-тата година от растежа ще имате правилно оформен гроздов храст.

Резитба на лоза 4 години. И за тази година, и за цялата следваща резитбата ще се извършва по същия принцип. Плододаващата лоза се отстранява, едногодишният прираст на заместващата пъпка се подрязва, а долната лоза се реже на 3 пъпки и става заместващ завръз.

Най-добре е лозата да се подрязва през есента, когато температурата вече наближава нулата, но все още няма слана.

Кога се прави първото пръскане на лозето?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес