Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kъде да засадите градинската азалия, за да цъфти постоянно

29 май 2024, 15:44 часа

Градинската азалия е известна с красивите си цветя в различни цветове. За да се насладите на обилния ѝ цъфтеж, трябва да я засадите на точно определено място и да се погрижите за правилната почва. Какво предпочита азалията - слънчеви или сенчести места? Ето от какво има нужда тази градинска красавица, за да цъфти красиво и буйно.

Каква почва харесва градинската азалия?

Азалията, подобно на други растения от вида Ericaceous, изисква хумус и пропусклива почва с кисела реакция (pH 4–5,5). Ако не разполагаме с такава почва, трябва да подготвите подходящо място в градината. За целта първо трябва да прекопаете почвата с добре разложен оборски тор или компост, както и да махнете всички плевели.

Още: Как да засадите малини у дома? Опитайте с този трик с хартия! (ВИДЕО)

Обикновено трябва да подкиселите и субстрата за азалии, като използвате неподкислен торф, борова кора (1/3 градинска почва, 1/3 торф, 1/3 кора) или готов субстрат за рододендрони.

Какво място да изберете?

Мястото за азалиите в градината трябва да е доста голямо. Също така си струва да им осигурите пространство и свобода, тъй като азалиите, растящи една до друга, подчертават още повече уникалната красота на другата. Благодарение на плитката си коренова система, азалиите и рододендроните растат идеално под дървета с по-дълбока коренова система, например под борове.

Още: Розите цъфтят като луди с това евтино лекарство от аптеката

Как да изберете тор?

Храстите на азалията развиват корени плитко под повърхността на земята, така че не могат да използват хранителните вещества, намиращи се в слоевете по-долу. Поради тази причина засадените в градината азалии трябва да се подхранват редовно, но не с всякакъв тор.

Препаратите, които съдържат калциев карбонат или калциев оксид, не са подходящи за торене на азалии, тъй като подкиселяват почвата. Следвайки това ръководство, можете безопасно да използвате смеси за оманени растения. Те не само съдържат всички необходими макро и микроелементи, но и подкиселяват почвата.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес