Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-едрите сортове пипер?

16 август 2024, 09:44 часа

Традиционен за страната ни, използван в родната кухня за туршии, салати, ястия и като подправка, пиперът и по-точно едни от сортовете – камбата – е наричан в съседни славянски страни болгарский перец, което ще рече „български пипер“. Камбата обаче далеч не е единственият пипер, познат по света и у нас. Пиперът, чиято родина е в тропическите части на Америка, днес е широко разпространен и се използва не само в кулинарията, но и както с декоративни цели, така и за някои лекарства.

Сортовете на това многогодишно зеленчуково растение, което обаче обикновено се отглежда като едногодишно, са много и различни – както сладки, така и лютиви – лютите пиперки са изключително популярни у нас и са традиционни от незапомнени времена. Разликата между сортовете е не само във вкуса, но и в размера на пипера. Срещат се както дребни сортове – лютите са именно от тях, така и много едри. Кои са най-едрите сортове пипер и кои от тях се отглеждат успешно и у нас?

Подготовка и засяване на чушки в градината

Пиперът в България

У нас се отглежда богато разнообразие от сортове пипер, като сред тях има както сладки, така и люти пиперки, както дребни, така и едри. Сред най-популярните сортове пиперки, отглеждани традиционно в страната ни, са: капия, камба, сиврия, шипка, чорбаджийска чушка, но кои са най-едрите сортове пипер в страната ни?

Най-едрите сортове пипер

Макар растенията и плодовете от един и същи сорт да се различават от район до район, тъй като има както по-подходящи региони за отглеждането, даващи по-богата и едра реколта, така и по-неблагоприятни, а и размерът зависи от грижите, които се полагат за пипера. Правилните грижи, адекватната растителна защита от бактериални, вирусни инфекции и вредители, торенето и осигуряването на нужната влага, без да се прекалява с поливането, за да не допринесем за появата на брашнеста мана и други заболявания, процъфтяващи във влажна среда, помагат за адекватния растеж на пиперките и формирането на големи плодове.

Въпреки това има сортове, които са популярни като най-едрите сортове пипер и други, които са дребни. Лютите чушки, както и декоративните сортове, са сред дребните, но които са най-едрите сортове пипер?

Ако разгледате севрията и я сравните с камбите и капията, лесно ще си отговорите и сами на въпроса. Именно камбите и капията са известни като едни от най-едрите пиперки. Това обаче не се отнася за декоративните. Познати са декоративни камби, които се отличават с миниатюрните си размери, видно от името им и факта, че са декоративни.

Засаждане на чушки: Кога и как?

Различните сортове капии и камби обаче също се различават значително по тегло и дължина. Сред най-дребните сортове са такива са с тегло от по-малко от 100 грама на пиперка, докато най-едрите достигат тегло от 250 грама, като например БИХАР F1 - хибриден пипер тип камба с висок добив и Syngenta – хибрид тип камба за отглеждане на открито или в парник.

Има множество сортове камби у нас, предлагат се семена от различни хибриди и е важно да проучите както доставчика, така и начина на отглеждане, за да се радвате на добра реколта. Покупката на семена от несигурен източник може да бъде фатална – семената да се окажат заразени, да не покълнат и т.н. Закупуването на семената от доказал се производител и търговец минимизира риска от това усилията ви по отглеждането на пипера да са напразни.

Други едри сортове, предлагани у нас, които наричат оранжейни гиганти, са Буржоа F1, достигащ до 3 метра височина и до 250 гр тегло на пиперка, удивително големите Гренадир F1, които могат да ви впечатлят с наистина гигантските си размери и тегло от почти 700 гр за една пиперка, Клаудио F1 с тегло за пиперка от около 270 гр, златните чушки с тегло от почти половин килограм за пиперка, както и Кинг Конг, чието име далеч не е случайно, а се дължи на огромните размери и тегло на всяка пиперка – до 600 грама.

Естествено са посочени максималните грамове, които могат да бъдат достигнати, а дали това ще се случи зависи от грижите ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес