Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои дървета се засаждат през есента

27 септември 2024, 15:26 часа

Есента е идеалното време за засаждане на плодни дървета, като предоставя оптимални условия за тяхното прихващане и развитие. В този период почвата е все още топла, а влагата се увеличава, което помага на корените на новозасадените дървета да се установят успешно преди настъпването на зимата. Засаждането през есента осигурява на дръвчетата необходимото време да се адаптират към новото си място, преди да започне активният им растеж през пролетта. Но кои са дърветата, които могат да бъдат засадени през есента и какви са най-важните стъпки за успешното им засаждане?

Подходящи дървета за засаждане през есента

Климатичните условия у нас благоприятстват засаждането на овощни култури през есента, което често е предпочитан период за тази дейност. Повечето плодни дървета като ябълки, круши, череши, праскови и сливи могат да бъдат засадени в този сезон, което им позволява да се адаптират и укрепят преди зимата. Единствено орехът е изключение и е по-добре да се засажда през пролетта, когато условията за неговото прихващане са по-благоприятни.

Зеленчуците, които трябва да засадите през есента

Засаждането на дръвчетата обикновено се извършва през ноември и трябва да приключи преди средата на декември, преди да настъпят сериозните студове. Този график дава възможност на растенията да се подготвят за зимата и да започнат своята жизнена активност рано напролет.

Подготовка на дръвчетата преди засаждане

Преди да засадите дръвчетата, е важно да ги инспектирате внимателно, за да сте сигурни, че са здрави и отговарят на определени стандарти. Дръвчетата трябва да имат височина между 100 и 110 см, да притежават минимум три скелетни клона и поне три корена с дължина от 30 до 35 см. Ако корените имат повредени части, те трябва да се подрежат до здрава тъкан. За да се освежат корените, се препоръчва те да се подрежат с 1-2 см.

фиданка, дръвчета

След резитбата, корените се потапят в специална смес от пресен говежди тор и глина, разредени с вода. Тази смес помага за по-бързото зарастване на отрезките и значително увеличава шансовете за успешно прихващане на дървото в новата му почва.

Засаждане и грижа за дръвчетата

Засаждането започва с изкопаването на посадъчни ями, чиято дълбочина зависи от вида на почвата. За леки, добре дренирани почви, ямите трябва да са с дълбочина между 45 и 50 см. Ако не е извършено предварително торене на мястото, десетина дни преди засаждането в ямите се внасят торове като суперфосфат, калиев сулфат и добре угнил оборски тор, които се смесват с почва от горния слой. След това ямите се запълват с две трети от дълбочината си, което позволява почвата да осигури подходящи условия за корените.

Есента е идеалното време за засаждане на хортензии

При самото засаждане кореновата шийка на дръвчетата трябва да остане леко над повърхността на почвата – около 2-3 см, за да се избегне прекомерно заравяне, което може да навреди на растението. Дръвчетата на вегетативна подложка се засаждат по-дълбоко, до мястото на присаждането. След запълването на ямката около дръвчето се прави венец от почва, който задържа водата и подпомага поливането.

След засаждането, всяко дръвче се полива обилно с 10-15 литра вода, за да се осигури добър контакт между корените и почвата. Ако мястото е изложено на ветрове, е препоръчително дървото да се укрепи с кол, забит на около 8-10 см от стъблото.

Засаждането на дървета през есента е ключова стъпка за създаването на здрави и плодородни овощни градини. Този сезон предоставя на дръвчетата идеални условия за установяване и растеж, което ги подготвя за успешното им развитие през пролетта. С правилната подготовка и грижа, засадените през есента дървета ще се превърнат в дългогодишен източник на плодове и радост. Спазването на основните правила за засаждане и грижа гарантира доброто начало на всяко ново дръвче.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес