Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите божури през есента?

26 септември 2024, 21:25 часа

Божурите са истинските кралици на всяка градина, а цъфтежът им удивлява и най-претенциозните ценители на цветята. Но за да ви зарадват с цветовете си, те трябва да бъдат засадени навреме през есента.

Засаждане на божури през есента 

Много често можете да чуете дори опитни градинари да спорят дали е по-добре да засадите божури през есента или през пролетта. Въпреки това все още се смята, че есенното засаждане помага на растенията да се вкореняват по-добре в открита земя.

Хибридите на божур се засаждат, когато летните горещините няма шанс да се завърнат, а зимният студ все още не е настъпил. Това правило обаче важи не само за хибридите, но и за тревистите божури, тъй като през есента те се засаждат приблизително по едно и също време - през септември - октомври, в зависимост от региона.

Как да наторите божурите точно сега?

В южните зони трябва да изчакате със засаждането, но на север не трябва да отлагате това. Тревистите видове и хибриди имат добра устойчивост на студ и ако са засадени правилно и в точното време, лесно могат да издържат зимата на открито.

Възможно ли е да засадите божури през ноември? Такава стъпка ще бъде по-рискована, защото винаги има възможност за рязко влошаване на времето и целият ви труд може да бъде съсипан от внезапни студове. Това обаче не означава, че не се практикува ноемврийско засаждане. Някои видове божури могат да бъдат засадени преди зимата и те ще издържат добре на студа и ще започнат да растат в началото на пролетта.

Какво е необходимо за есенно засаждане на божури?

На първо място, трябва да вземете решение за правилните сортове божури: например, есенното засаждане на дървесни божури се счита за не по-малко популярно от засаждането на хибриди и други. Следователно всичко зависи от вашите лични предпочитания.

Основното нещо е да изберете правилното място. Това трябва да е най-осветената зона без близки подземни води, а божурите трябва да бъдат защитени от течение.

За да отглеждате божури, трябва да изберете открито и добре осветено място, където растението може да расте и да цъфти обилно повече от 25 години. Почвата трябва да е умерено влажна и глинеста. През пролетта божурите се засаждат веднага след размразяването на почвата. Растението се поставя в предварително подготвена дупка с диаметър 50-70 см и дълбочина най-малко 50 см, която след това се запълва 2/3 със смес от почва и хумус. Не би било излишно да добавите лъжица железен сулфат към сместа от пепел (500 гр), суперфосфат (250 гр).

Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес