Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да поливате орхидеите през зимата? Малцина знаят отговора!

27 октомври 2022, 12:32 часа

През зимата орхидеите се нуждаят от вода по-рядко, отколкото през останалото време от годината. Много внимавайте с поливането, защото именно на него може да се дължи липсата на цъфтеж и измръзването на цветето.

Една от най-големите грешки, които неопитните цветари допускат, е да потопят растенето в хладка вода и след това да не позволят на корените му да се отцедят. Ако направите това, бъдете сигурни, че с вашето цвете е свършено. Това може да доведе и до появата на мухъл.

Как точно се поливат орхидеите през зимата?

Много е важно да потапяте цветето в хладка питейна вода. Дръжте го за не повече от 10 минути в нея. След това го преместете върху решетка, като по този начин позволявате на корените да се отцедят.

Ако смятате, че изолацията на прозорците ви не е много добра, по-добре да поставите хавлия между съда и дограмата, вместо да сменяте мястото му. Знаете, че орхидеята понася огромен стрес, ако мястото й бъде променено.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

Имайте предвид, че през зимата въздухът в помещенията се изсушава. За да предотвратите неприятни последици, поставете купа с вода в близост до цветето.

Помнете, че течението не се отразява добре на цветето. Ако сте решили да проветрявате помещението, преместете го на друго място, оставете отворено за известно време и след това го върнете.

Добре е също щорите да са вдигнати през по-голямата част от времето, за да може до цветето да достига достатъчно светлина.

Придържайте се към тези няколко съвета и не само, че ще предпазите орхидеите от измръзване, но и ще се радвате на причудливо красиви цветове.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес