Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от маната в градината - стар градинарски трик

09 септември 2024, 16:43 часа

Гъбично заболяване, известно сред градинарите като брашнеста мана, засяга овощни дървета, ягодоплодни храсти, грозде, ягоди, домати, краставици, тиквени култури, моркови, чушки, много цветя. Можете да го разпознаете по петната, които се появяват по листата. С течение на времето те могат да изсъхнат, причинявайки смъртта на растението. В случая могат да се използват химикали. Но някои градинари не искат да третират растенията с химикали по време на периода на плододаване, въпреки че този метод е приемлив за цветята. Но дори и за тях се препоръчва използването на биологични съединения.

Най-добрият лек срещу мана - стар градинарски трик

Достоен вариант за борба с гъбичните заболявания е сместа от бордолезов разтвор. Единственият недостатък е, че медта, когато се комбинира с вар във високи концентрации, образува люспи, които запушват дюзите на пръскачката.

Растението, което гони червеите и маната от градината - ето къде трябва да го засадите

Използвайте разтвор, в който калцинираната сода замества варта, което е не по-малко ефективно за намаляване на вредното въздействие на медта върху растенията, но не прави утайка.

За да се осигури пълно разтваряне на медния сулфат във вода, без образуване на люспи и запушване на дюзите, във водата трябва да се добави малко количество лимонена киселина.

За да приготвите еднопроцентен разтвор, трябва да загреете пет литра вода до температура 40-45 градуса и да разтворите в нея 90-100 грама калцинирана сода. Също така веднага добавете съставка, която действа като лепило, например настърган сапун или течен сапун за пране, в количество от 30-40 грама. В други пет литра вода с температура 40-45 градуса се разтварят 100 грама меден сулфат и щипка лимонена киселина. След това внимателно изсипете разтвора с меден сулфат в разтвора със сода, като сместа се разбърква добре.

Друг ефективен разтвор включва следните съсавки - към 10 литра вода се добавя 2 мл йод. Разтворът може да се приготви и с 1 чаша сода бикарбонат или 100 гр прясна пресована мая. Може да се използва и следния разтвор: към 9 литра вода се добавя 1 литър суроватка или натурално обезмаслено мляко.

Лечението с чеснова инфузия също има добър ефект: към 10 литра вода се добавят 200 гр скилидки чесън, прекарани през преса или 2 кг нарязана трева от хвощ. Сместа се кисне 3-4 дни). Ако се приготви с пресята пепел пепел от твърда дървесина (250-300 грама) трябва да се кисне 2 дни.

Как да се избавите от маната по доматите - прост трик

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес