Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се избавите от маната по доматите - прост трик

30 август 2024, 08:25 часа

По правило пръскането на доматите се извършва през целия период на развитие на зеленчуковата култура. Само този отговорен подход ще гарантира защита на насажденията срещу мана. Ако пропуснете поне едно пръскане, рискът от развитие на болестта се увеличава. Това е особено опасно по време на плододаване, защото много продукти вече не могат да се използват на този етап. Има обаче прост метод, който не само ще преодолее маната, но и няма да навреди на реколтата.

Прост трик против мана по доматите

Както се оказва, обикновената сол може да дойде на помощ. Това ще бъде отличен изход от тази трудна ситуация. Ще трябва да вземете двеста грама фина сол и да я разтворите в десет литра вода. След това е необходимо да сложите продукта в контейнер за пръскане и да извършите обработката.

Toва винаги ускорява узряването на доматите през август

Солта ще унищожи върховете, но почти узрелите домати ще останат невредими. Следователно този метод не може да се използва като превантивна мярка или на по-ранни етапи от развитието на доматите. Той е приложим единствено на етапа на плододаване.

Предотвратяване на мана

Добре варуваните почви са благоприятна среда за развитие на късна болест. Затова не трябва да се увличате с варуване. Ако в почвата се е натрупала много вар, трябва да възстановите естествения баланс на почвата: добавете торф и изсипете едър пясък в браздите.

Гъбичките предпочитат влажна среда, затова е важно да поливате растенията умерено и да не позволявате насажденията да стават по-дебели. Поливайте картофите и доматите сутрин, така че по-голямата част от влагата да се абсорбира в почвата до края на деня. И когато отглеждате домати в оранжерия, не забравяйте да я проветрявате.

Освен това влажността често се повишава при резки температурни промени (например в края на лятото, когато през деня все още е горещо, а нощите вече са студени). По това време насажденията на открито трябва да бъдат покрити със спанбонд през нощта. На първо място, това се отнася за доматите, тъй като не само късната болест, но и самият студ може да ги унищожи.

Растенията със слаб имунитет са податливи на всякакви инфекции. Затова се уверете, че вашите домати и картофи получават достатъчно основни микроелементи (йод, манган, мед, калий и фосфор). Тогава градинските култури ще имат по-малък шанс да се заразят с късна болест. И за да укрепите имунитета на растенията, трябва да спазвате сеитбообращението. Добри предшественици за картофи са краставици, тиквички, тиква, тиква, зеле, бобови растения, кореноплодни зеленчуци, лук, а за домати - бели и карфиол, краставици, тиквички, тиква, бобови растения, лук, кореноплодни зеленчуци.

Развитието на мана може да бъде предотвратено чрез отглеждане на сортове и хибриди, които са устойчиви на гъбични заболявания. Изберете висококачествен посадъчен материал - и няма да имате нужда от лекарства срещу фитофтора.

По колко домати може да ядете на ден?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес