Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем гнездо на оси

07 юни 2024, 13:30 часа

Лятото е сезонът, когато осите започват да проявяват по-голяма активност през горещите месеци, а техните болезнени ужилвания са причина за притеснения у мнозина. За съжаление, не е рядко явление да открием гнездо на оси в дома си, особено на балконите, стените или таваните. Но не се тревожете - справянето с този проблем е напълно възможно, ако знаете как да подходите.

Как да се справим с осите в градината?

Въоръжете се със защитен арсенал

За безопасно премахване на гнездо на оси е необходим подходящ защитен арсенал. Ще ви трябват дебели ръкавици, костюм с дълги ръкави и пчеларска маска. Не забравяйте да се запасите с кубчета лед и марли за студени компреси в случай на ужилване.

Как да премахнем осите от балкона?

Балконите са любимо място за осите. Първо се опитайте да намерите гнездото, което не винаги е на видимо място. Седнете близо до балкона и наблюдавайте откъде летят осите. За да ги привлечете и уловите, използвайте пластмасова бутилка със захарен сироп вътре. Направете малки дупки над нивото на сиропа и закачете бутилката на балкона близо до гнездото. Това ще улови осите и ще ви даде възможност да премахнете гнездото безопасно.

оса

Как да се отървем от оси в стената на къщата?

Осите, заселили се в стените, изискват малко по-сложна процедура. Трябва да използвате инсектицид. Вземете гумена или пластмасова тръба и свържете единия край към бутилка с инсектицид, а другия край поставете на мястото, откъдето осите излитат. Останалите входове на стената запечатайте с монтажна пяна или мазилка. Инжектирайте инсектицида и оставете тръбата за 10-15 минути, след което запечатайте дупката.

Как да се отървем от осите на таван?

Таванът е трудно достъпно място, но и тук има решение. Поставете пластмасова торбичка върху гнездото, като преди това сложите ръкавици и защитен костюм. Притиснете торбичката плътно към тавана и я фиксирайте с лента или копчета. Направете малък отвор в торбичката и напръскайте инсектицид вътре. Затворете отвора и внимателно премахнете торбичката на безопасно място.

Как да се отървем от гнездо на оси или стършели (ВИДЕО)

Как да се отървете от оси на вилата и в селска къща?

Най-доброто време за премахване на оси в селска къща или вила е през зимата, когато гнездото е празно. Премахнете го внимателно и обработете мястото с инсектициди. През пролетта осите няма да намерят гнездото си и миризмата на инсектицид ще ги държи далеч. Ако проблемът възникне през лятото, използвайте защитни ръкавици, костюм и пчеларска маска.

Премахването на гнездо на оси може да изглежда плашещо, но с правилната подготовка и необходимите предпазни средства, задачата е напълно изпълнима. Не забравяйте да действате спокойно и да следвате стъпките внимателно, за да избегнете неприятни инциденти. Така ще можете да се наслаждавате на лятото без страх от нежелани насекоми в дома си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес