Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накараме антуриума да цъфти?

06 юни 2024, 17:44 часа

Антуриумът е едно от малкото растения, които могат да цъфтят обилно през зимата. Негова родина са тропическите и субтропическите гори на Централна и Южна Америка, където той цъфти почти непрекъснато. Без да се създадат условия, подобни на естествените, е трудно да се постигне цъфтеж на това екзотично растение.

Най-честите грешки в грижите включват:

- недостатъчно осветление;

- кратък светъл ден;

- пряка слънчева светлина през горещия сезон;

- въздухът е твърде студен или твърде топъл и сух;

- уплътнена почва, недостатъчен дренаж, недостатъчна вентилация на кореновата система;

- неподходящ тор или въобще липса;

- саксията е твърде просторна или тясна;

- претоварване с прецъфтели пъпки.

Отглеждането на Антуриум не е толкова трудно - ето за какво да внимаваме

Как да накараме антуриума да цъфти?

Саксията

Важно е саксията за растението да е с правилния размер. Ако е твърде малка, цветето няма да може да се развие. В случай, че е твърде голяма, ще се развие кореновата система, а не надземната част. Отводняването също е задължително.

Светлина

На антуриума му е нужна светлина, но без преки слънчеви лъчи. Може да си купите фитолампа.

Почвата

Антуриумът обича рохкава и леко кисела почва. Можете да смесите почва за орхидеи, да добавите перлит и хумус или да купите готова торопочвена смес.

Температура

Трябва да се поддържа правилната стайна температура. През лятото да не е по-висока от 28 градуса, а през зимата - не по-ниска от 15.

Влага

Много е важно да създадете изкуствена влажност за антуриума. Може да поставите мъх върху почвата – а през лятото да добавите керамзит. Важно е да поливате антуриума навреме. Но ако растението получи твърде много влага, по листата ще се появят жълти петна. Прекомерното поливане може дори да причини гниене на корените. Препоръчително е да се пръска всеки ден, но само по листата.

Торене

За обилен цъфтеж растението трябва да получи калиеви и фосфорни торове, но азотът трябва да се избягва. Можете да поръсите една чаена лъжичка канела и да полеете. Подходящи са сок от алое и бананови кори.

Въобще, за да се грижите правилно за антуриума, трябва да следвате някои прости правила.

Грижа и добри условия за Антуриум: Ще ви радва с цветовете си

1. Постоянно еднакви условия

Антуриумът се нуждае от постоянни условия. Той не търпи излишно суетене, промени в условията и ненужна намеса в живота му. Най-важното е подходящо място, постоянна температура и светлина.

2. Разсеяна светлина

Най-добрият вариант е разсеяната изкуствена светлина за около 12 часа на ден. Но антуриумът няма да прости никаква крайност. Ярките директни лъчи ще изгорят листата. А пълната сянка ще доведе до тяхното свиване, отказ да се образуват съцветия или липса на сили за пъпкуване.

3. Без прах

Антуриумът расте в природата в тропическите гори, под сянката на големи растения и отчасти върху тях. Там няма откъде да се вземат прах и сухота. Затова в домашни условия цветето ще страда много от тях. Няколко пъти седмично трябва внимателно да избърсвате листата с мека влажна кърпа, а ако въздухът е сух, поставете чинийки с вода или с мокри камъчета наоколо.

4. Топлина

Антуриумът се нуждае от постоянна температура през цялата година в диапазона от 20-25 градуса. Той реагира зле на жега, но и прохладата му е неприятна. Само някои сортове понасят +15 градуса, а повечето се почувстват зле вече при +18 градуса.

5. Редовно поливане

Антуриумът не прощава засушаване и преполиване. Почвата трябва да остане леко влажна през цялото време - но растението не понася излишна влага.

6. Внимание

Много градинари пишат, че антуриумът се нуждае от просто човешко внимание. Трябва да му се радваме, да го наблюдаваме редовно и да се грижим за него. Дали е така, е трудно да се каже. Но антуриумът наистина реагира много чувствително на пропуски и грешки в грижите.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес