Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да използваме амониевият нитрат като тор и с какво е полезен?

26 юни 2023, 12:00 часа

Амониевият нитрат е популярен и евтин тор, използван от градинари за подобряване на реколтата. Това съединение на азотна киселина има множество ползи и някои недостатъци. Нека разгледаме как да го използваме в градината, кой е най-добрият начин и кое е важното да се има предвид при работата с него.

Какво е амониев нитрат?

Амониевият нитрат е сол, получена от азотна киселина по индустриален път. Често се използва като азотен тор, но може да бъде и експлозив. Той е безцветен, сивкав или жълтеникав разтвор, който е огнеупорен. Важно е да се има предвид, че амониевият нитрат е опасно вещество и трябва да се съхранява правилно.

Торовете, които можете да ползвате в началото на пролетта в снега: Всеки градинар трябва да го знае

Използване на амониевия нитрат

Амониевият нитрат е изключително полезен за градината, тъй като помага за увеличаване на добива на овощни и зеленчукови култури, както и на цъфтящи и широколистни растения. Той може да се използва самостоятелно или в комбинация с други торове за лечение на определени заболявания. Също така, амониевият нитрат може да се използва за химическо изкореняване на пънове, което е необичайно, но ефективно.

Предимства и недостатъци на амониевия нитрат

Амониевият нитрат има няколко предимства. Той се разтваря лесно във вода и бързо се усвоява от растенията. Особено положително е, че може да се прилага върху студена и замръзнала почва, без да бъде засегнат от температурата. Това го прави универсален тор, който може да се използва през различни сезони и за различни култури.

Въпреки ползите си, амониевият нитрат има и някои недостатъци. Той абсорбира добре влагата и при съхранение на влажни места може да стане влажен и грудкав. Използването му трябва да бъде ограничено, тъй като прекаленото количество може да доведе до изгаряния на растенията. Също така, амониевият нитрат измества pH на почвата към киселинност, поради което не е подходящ за кисели почви и растения, които не понасят киселина.

Още сега поръсете това в градината и ще забравите за теления червей

Как да използваме амониевия нитрат правилно?

При използването на амониев нитрат е важно да се спазват следните указания:

- Разреждайте амониевия нитрат с гореща вода, защото той се разтваря по-бързо.

- Поливайте с тора само върху мокра земя, за да избегнете изгаряне на корените.

- Не позволявайте разтвора да попада върху листата на растенията.

- Използвайте амониев нитрат само под здрави растения.

Амониевият нитрат като тор: Що за тор е това и как да го използваме

- Следвайте указанията за приложение спрямо сезона и културата.

- Съхранявайте амониевия нитрат на сухо място, далече от източници на открит огън.

- Спазвайте препоръчителната доза и измерете тора точно.

Следвайки тези насоки, ще можете да използвате амониевия нитрат по ефективен и безопасен начин във вашата градина. Необходимо е да бъдете внимателни и да го използвате със запазена дозировка, за да постигнете най-добрите резултати и да предотвратите вреди за растенията и околната среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес