Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик за 2 пъти по-богата реколта от картофи

25 март 2024, 10:05 часа

Картофите са една от най-популярните култури в света. При правилна грижа те дават добра реколта. Въпреки това, за да получите максимален добив, трябва да следвате някои правила. Прилагането на един хитър трик ще ви помогне да имате два пъти повече картофи в градината.

Хитър трик за двойно по-богата реколта от картофи 

Едно от правилата, които ще помогнат за удвояване на добива, е да отрежете цветовете на картофите. Много градинари смятат, че картофените цветя развалят външния вид на техните легла и затова те просто се издърпват или отрязват. Това не само е напълно грешен подход за премахването им, но и е вредно за реколтата.

Засаждане на картофи - кога е най-добре да го направите през 2024

Картофените цветове трябва да се подрежат през юни, когато храстите вече са израснали и цъфтят. По това време растението започва активно да образува грудки. Ако не отрежете цветовете, тогава цялата енергия на храста ще бъде насочена към опрашването и образуването на семена. В резултат на това клубените ще станат малки и ще има оскъдна реколта. 

Картофените цветове трябва да се подрязват внимателно, за да не се повредят самите храсти. Най-добре е да използвате остри ножици за това. Вземете ножиците и внимателно отрежете всички пъпки на всеки храст. Направете това внимателно, за да не повредите самите храсти.

Премхвайки цветовете, вие лишавате растението от способността му да се опрашва. В резултат на това всички сили на храста ще бъдат насочени към образуването на грудки. По този начин можете да съберете много повече реколта, а клубените ще бъдат големи.

През юни е важно картофите да се подхранят правилно, за да се образуват големи клубени. Първото подхранване е в началото на юни, когато настъпва активен растеж на върховете.

В този момент растението най-много се нуждае от азот , така че торовете се прилагат с преобладаване на това вещество. Можете да използвате карбамид, амониев нитрат, оборски или пилешки тор, както и тор от плевели. Прилагането на тор често се комбинира с първото хълмиране.

Прочетете също: Лекар: Картофите са задължителни при това заболяване

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес