Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есента е най-доброто време за засаждане на тези дървета и храсти

17 септември 2024, 14:05 часа

Има нещо в пролетта, което изпраща хората в градинския център, пълни с надежда, за да купуват храсти и дървета. Тук ще ви убедим, че есента е по-доброто време за засаждане на повечето дървета и храсти.

Още: Есенна грижа за градината: 5 съвета от градинар

Да, всички сме изтощени от лятното градинарство и се подготвяме за есенно почистване, но в момента земята е мека от лятното поливане, но също така все още е топла. Предстоящите есенни дъждове ще напоят всичко, което засадите. За разлика от пролетта, когато растенията бързо ще се стресират от топлината, нещата, които засаждате през есента, имат много време да се установят преди следващото лято. Дърветата ви ще преминат в латентно състояние за зимата, изисквайки по-малко грижи, и ще се събудят навреме за пролетта, и за капак на всичко, корените на дърветата обикновено растат най-добре при по-хладно време, отколкото при по-топло.

Ето дърветата и храстите, които трябва да засадите сега, и няколко, които е по-добре да засадите следващата пролет.

Засадете широколистни дървета през есента

Когато засаждате дървета през есента, е по-добре да се придържате към широколистни сортове.

Помислете за твърда дървесина като елша, ясен, бакай и клен (ясенът е особено красиво дърво, което често се пренебрегва). Боровете и смърчовете процъфтяват през есента и добавянето дори на малък бор в двора означава достъп до борови клони на празника и смърчови връхчета за приготвяне на сироп. Глогът, брястът и липата също ще се справят добре при есенно засаждане.

Когато обмисляте дървета за засаждане, важно е да говорите с местен разсадник за това какво всъщност е местно за вашия район и да научите какви видове заплахи може да изправи вашата местна дървесна популация. Брястовете са все по-застрашени от холандска болест на бряста, например.

Годни за консумация дървета и храсти също си струва да засадите през есента

Есента също е подходящо време да помислите за многогодишни плододайни храсти и дървета. Ал Симънс, генерален мениджър на One Green World, национален източник за плодни дървета и храсти, отбелязва, че смокините изглеждат доста популярни през това време на годината. Ако обичате смокини или горски плодове (и разбирате колко скъпи и податливи на разваляне са), добавянето им в двора ви е напълно логично. Имайте предвид, че и двете растения изискват известно „обучение“ всяка година, за да не могат да тормозят други растения в района.

Есента също е подходящо време за инвестиране в боровинкови храсти и трябва да се стремите да придобивате сортове, които „раждат“ рано, в средата и късно през сезона. Има цял свят от овощни дървета, от костилкови (сливи , праскови и нектарини ) до стотици сортове ябълки и круши, да не говорим за череши и черници.

Още: Есента е идеалното време за засаждане на хортензии

Изчакайте до пролетта, за да засадите тези дървета

Докато много дървета и храсти се справят добре през есента, има и изключения. Дървета и храсти, които имат по-малко, по-дълбоки корени, могат да се затруднят при есенно засаждане, за разлика от тези, които имат много плитки корени. Рододендроните и азалиите са лоши кандидати за есенно засаждане, както и растения като гинко и тис. Сред по-традиционните кипарисът, бучинишът, лиственицата и сладката дъвка трябва да се засаждат само през пролетта.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес