Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенна резитба на къпини - как е правилно да се прави

01 октомври 2024, 12:18 часа

Есента е подходящо време за резитба на къпините. Необходимо е да се премахнат излишните клони, така че храстът да може да издържи през зимата и с настъпването на следващия сезон да зарадва градинаря с добра реколта. Ако пренебрегнете тази процедура, растението неизбежно ще се превърне в храсталак, тъй като къпините растат бързо и заемат пространството около тях.

Правила за есенна резитба на къпини

За да подготвите правилно къпиновите храсти за предстоящата зима, трябва да отрежете всички издънки, които са дали реколта. Тази препоръка е приложима за изправени и пълзящи сортове.

Къпини - за какво са полезни

Ако ви е трудно да определите кои от клоните вече са „изчерпали“ капацитета си, обърнете внимание на цвета им: младите издънки обикновено са светли, кафяви или имат леко зелен оттенък, докато старите са кафяви и тъмни, можете да видите изсушени пъпки върху тях.

След това клоните, на които са забелязани щети, причинени от вредители, трябва да бъдат елиминирани. Издънки с напукана кора, отоци и други повреди трябва да бъдат отстранени. Пъновете също са склонни към гниене. Това означава, че те трябва да се отрежат в корена. Младите издънки също трябва да се подрязват, оставяйки само най-здравите и силни екземпляри. Тънки, слаби и къси клони със слаба кора няма да могат да оцелеят през зимата. Обичайно е градинарите да запазват 5-8 такива клона. Те се съкращават до два метра дължина, а страничните издънки до 0,6 метра.

Процедурата по резитба трябва да се извършва със защитни ръкавици, като се използва стерилна и остра ножица.

Правилното подрязване на къпини през есента ви позволява да постигнете следните резултати.

Намаляване на засенчването на храста. Старите клони пречат на слънчевите лъчи да проникнат в средата на храста. От една страна, това намалява устойчивостта на студ. От друга страна, той засенчва плодовете през периода на плододаване, намалявайки тяхното съдържание на захар.

Оптимизиране на разпределението на хранителни вещества между клоните. Старата лоза извлича много полезни вещества, отнемайки храната на младите филизи.

Улесняване на покриването на храстите за зимата. Подрязването на градинските къпини през есента прави храста по-компактен, което значително опростява процеса на подготовката му за зимния студ, а също така спестява покривен материал.

Увеличаване на производителността. Подрязването укрепва храста и стимулира цъфтежа на младите издънки през пролетта, което увеличава добива и подобрява качеството на плодовете.

Невъзможно е да се даде ясен отговор на въпроса кога да се режат къпини. Въпреки това се препоръчва да се съсредоточите върху края на плододаването. Процедурата трябва да приключи 3-4 седмици преди първата слана. С други думи резитбата може да се извършва от края на август почти до края на октомври.

Торене на къпините през април - ето как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес