Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори опитните градинари правят тази грешка при отглеждане на тиквички

26 юли 2024, 18:15 часа

Много градинари, които отглеждат тиквички, поради една много често срещана грешка, не получават изобилна реколта. При премахването на тази грешка обемът на реколтата може да бъде два пъти по-голям.

Грешка при отглеждане на тиквички 

Най-голямата грешка, която дори опитните градинари допускат, е свързана с почвата. Тиквичките трябва да се засаждат само в неутрална или алкална почва. Ако зеленчуците са засадени в кисела почва, те ще растат, но добивът ще бъде нисък, а плодовете ще бъдат малки и безвкусни.

Защо тиквичките гният?

За да разберете каква почва имате в градината си, можете да закупите специални лакмусови лентички за тестване. Ако те покажат висока киселинност, не се обезсърчавайте. Може да деоксидирате почвата, като я изкопаете и добавите доломитово брашно или дървесна пепел.

Оптималният вариант за отглеждане за тиквички е глинеста и пясъчна глинеста почва. Зеленчуците растат и плододават слабо върху торф и глина  - в случая дават малки плодове.

Зеленчукът не само обича плодородна почва, но има и специфични изисквания относно предходните растения, отглеждани преди него. Не трябва да засаждате тиквички след краставици, тикви. Най-добрите предшественици на тази зеленчукова култура са картофите, цвеклото, зелето, морковите и всички зеленолистни култури.

Препоръчително е през есента почвата да се изкопае, да се почисти от плевелите и да се подхрани с органична материя (по възможност свежа). През пролетта задължително добавете компост или хумус (до три кг на квадратен метър) заедно с минерални торове (нитрофоска 20 гр/кв.м.) плюс 2 супени лъжици пепел.

Културата е топлолюбива, така че трябва да се засажда само след настъпване на топло време. Лехата трябва да се намира на слънчево място. Отглеждането на зеленчуци чрез разсад ви позволява да засадите вече силни растения в градината, което значително ускорява растежа и прибирането на реколтата. За да получите силен разсад, семената трябва да бъдат предварително подготвени.

Ефективна стъпка за получаване на богата реколта е закаляването на семената, които първо се накисват за 30 минути в разтвор на калиев перманганат, измиват се и се държат още 6-8 часа в топла вода и след това се поставят в платнена торбичка за 2 -3 дни на долния рафт на хладилника. Затоплянето на семената при температура 50 градуса за 5-6 часа ускорява процеса на поникване.

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес