Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добри условия и грижа за стайните растения през зимата

20 декември 2023, 16:15 часа
Реклама

Зимата е по-спокоен период за работа в градината, както и за грижа за стайните растения. Времето навън се променя, денят е по-къс, температурите са по-ниски. Това оказва влияние на грижите за растенията. Ще трябва да коригирате начина, по който се грижите за тях през зимата, за да ги поддържате здрави и процъфтяващи. Продължете да четете, за да разберете кои са най-добрите грижи, които може да положите през този сезон.

Грижа за стайните растения през зимата

По-малко вода

През зимата дневната светлина е по-малко, което означава да намалите и водата. Колкото повече слънчева светлина получава едно растение, толкова по-жадно ще бъде с течение на времето. През зимата растенията използва по-малко вода, за да растат,

Вместо да следвате график, по-добре проверявайте почвата с ръка. Ако е суха, полейте растението обилно. Ако е още влажна – изчакайте. Внимавайте да не преполеете.

Орхидеите през зимните месеци: Ето от какво имат нужда

Слънчева светлина

Когато слънцето изгрява по-късно и залязва по-рано, растенията получават по-малко слънчева светлина, отколкото през пролетта и лятото. През зимните месеци може да преместите растенията по-близо до прозореца, за да могат да получат максимално много слънчеви лъчи. Ако са поставени на пода, може да ги качите на по-високо върху стойка.

Паднали листа

Преди драстичното падане на температурите най-вероятно сте прибрали вътре растенията, които обикновено отглеждате навън. Възможно е част от листата им да опадат при тази промяна. Това е напълно нормално, тъй като те се приспособяват към по-ниските нива на светлина, когато са на закрито.

10-те най-издръжливи стайни растения, които процъфтяват и на тъмно

Избягвайте температурни крайности

Редовните домашни температури, при които се чувствате комфортно, са подходящи за повечето стайни растения през зимата. Но екстремните промени в температурата, дори за кратко време, могат да причинят проблеми. Не поставяйте растенията на места, където стават течения, и близо до отоплителни уреди.

Не подхранвайте през зимата

Повечето стайни растения почиват през зимата. Те са склонни да растат много малко, ако изобщо растат. Тъй като не произвеждат нови листа и стъбла, те не се нуждаят от тор. Спрете торенето през есента и възобновете през пролетта.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес