Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветни лехи за завист: Как да засадите, поливате и торите хортензията

05 юни 2024, 09:36 часа
Реклама

Хортензията е едно от най-красивите и популярни цветя и често се използва за сватбени и празнични букети. Отглеждането на цвете на парцел не е толкова трудно, основното е да знаете няколко важни правила.

Хортензията е храст, който ни радва с красивите си цветове през цялото лято. Това е красиво и деликатно растение, което украсява празнични маси, а също така се използва за правене на красиви композиционни букети.

Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме

Сортове хортензия

Една от най-популярните разновидности на това цвете се счита за хортензия макрофила. Нейната особеност са големи цветя с изящни ръбове, които могат да променят цвета си в зависимост от киселинността на почвата.

Друг сорт, който градинарите обичат, е Hydrangea paniculata. Отличава се с по-големи и плътни съцветия, които приличат на буйни уши.

И разбира се, не забравяйте за мехурчеста хортензия, която има малки цветя под формата на снежинки. Този сорт се характеризира с обилен цъфтеж и устойчивост на суша.

Как да се грижим за хортензия?

Независимо кой сорт изберете, грижите ще бъдат еднакви.

Първо нещо - трябва да изберете правилния разсад.

Най-добре е да купувате растения в специализирани магазини или разсадници, за да сте сигурни в качеството им.

За да засадите хортензии, трябва да изберете добре осветено място, защитено от пряка слънчева светлина и течение. По-добре е цветето да избере място, където може да прави слънчеви бани сутрин и вечер, а около обяд ще почива на частична сянка.

След като сте решили местоположението, също така е важно да засадите цветето правилно. За да направите това, трябва да запомните някои тънкости.

Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

·       Хортензията обича рохкава, плодородна и добре дренирана почва.

·       Дълбочината на засаждане на разсада трябва да бъде такава, че корените да са напълно потопени в почвата.

·       Растението трябва да се полива обилно веднага след засаждането и да се покрие с мулч, за да се запази влагата.

Правилното торене също се счита за един от важните моменти в грижата за хортензия.

Цветето се нуждае от торове за цъфтящи растения през периода на активен растеж. Редовното подрязване на увяхналите цветове също помага за стимулиране на нов цъфтеж.

Тънкостите на поливане на цвете

Хортензията категорично не приема стагнация на влага. Следователно, основният принцип в грижата за цветята е стабилността. Хортензията обича водата, но ако около нея има локва, това ще доведе до гниене на корените. Затова поливайте цветето обилно, но рядко.

Между другото

Това растение има много интересна отличителна способност: Хортензията може да промени цвета си в зависимост от киселинността на почвата.

Сините цветя изискват кисела почва, докато розовите цветя изискват алкална почва. За такива манипулации в градинските магазини се продават специални продукти, които променят pH на почвата и съответно цвета на вашата хортензия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес