Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борба с къртиците: Най-използваните методи сред градинарите

26 септември 2023, 11:29 часа

За градинарите къртиците често са синоним на главоболие. Тези малки гризачи могат да нанесат сериозна вреда на почвата и растенията в градината ви. В този материал ще ви представим най-ефективните методи за борба с къртиците, от старите, проверени методи, до съвременни технологични решения.

Какво трябва да знаем за къртиците?

Преди да започнем борбата срещу къртиците, важно е да разберем поведението и характеристиките на тези животни. Къртиците се хранят главно с червеи, ларви на насекоми и малки животни, които обитават почвата. Те създават тунели под земята, които могат да увреждат кореновата система на растенията и да предизвикат неравности в почвата.

5 ефективни начина да се отървете от къртиците в двора

Звукови репелери

Съвременните звукови репелери са иновативно решение за прогонване на къртиците. Тези устройства издават неприятен и дразнещ звук, който е невидим за човешкото ухо, но ефективен при къртиците. Репелерите се поставят в земята по дължината на засегнатата зона и се захранват от батерии или слънчеви панели. Те представляват безвреден начин за борба с къртиците и не вредят на околната среда.

Традиционни методи

Старите градинари са използвали различни традиционни методи за борба с къртиците, които все още се използват успешно:

Сложете това в градината и забравете за КЪРТИЦИТЕ

Звуци от природата: Някои градинари използват звуците, които издават естествените врагове на къртиците, като невестулки, бухали и хвърчила. Тези звуци се предават чрез специални колони, закопани в земята около градината. Редовно организиране на "концерти" може да отплаши къртиците.

Миризми: Чувствителното обоняние на къртиците ги прави чувствителни към миризми. Прогонването на къртиците може да стане с помощта на парцал, напоен с дизелово гориво, катран, рибни карантии и други източници на остра миризма. Лешниците също се използват успешно, като се засаждат около периметъра на градината.

Забравете за къртиците като за лош сън - най-добрите стари и съвременни методи за борба

Използване на решетка: Един от най-старите методи за борба с къртиците е заровяването на решетка под повдигната леха или по периметъра на цветна леха. Това възпрепятства къртиците да проникнат в градината.

Отрови

Ако всички останали методи не се окажат ефективни, последната опция е използването на отрови, предназначени специално за къртиците. Тези продукти трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да бъдат вредни за околната среда и домашните животни.

Борбата с къртиците може да бъде предизвикателство, но с правилния подход ще можете да решите този проблем с лекота. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес