Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антуриум: Добра грижа за красиви цветове

27 ноември 2023, 12:08 часа

Антуриум предлага лъскава зеленина и чудесни червени цветове – перфектна комбинация за вашия зимен интериор. Растението е от род Anthurium, който включва около 825 вида. Други имена, под които е познато това растение, са цвете на фламинго, лилия на фламинго, дантелен лист и цвете от мушама.

Антуриумите са тропически растения, произхождащи от тропическите региони на Северна и Южна Америка, предимно Колумбия и Еквадор. Растенията са епифити, което означава, че растат в дивата природа на повърхността на други растения чрез въздушни корени.

Как правилно да отглеждаме Антуриум в дома си

Видът A. Аndraeanum има кръгове във формата на сърце, които добавят жив цвят, като не изискват много грижа и внимание, за да красят вашия дом. Ще успеят да запазят цветовете си за седмици, а не само за дни. Тези ярко оцветени, сърцевидни части от растението са модифицирани листни прицветници, известни като спати.

Как правилно да отглеждате Антуриумите?

- Растенията предпочитат много ярка, непряка светлина.

- Внимавайте да не ги преполеете, защото корените могат да изгният.

- Дръжте растенията далеко от отоплителни уреди.

Подрязване и поддръжка

Отрежете лопатките, след като изсъхнат и умрат, за да насърчите образуването на повече. Продължете и отрежете всички нездравословни сегменти от стъбла или листа едновременно.

За наторяване може да използвате смес с високо съдържание на фосфор на всеки три или четири месеца, за да насърчите образуването на повече кълнове.

Как правилно се отглежда Антуриум

Почиствайте внимателно и редовно праха по листата на растенията. Листата им са склонни да натрупват частици, които пречат на фотосинтезата.

Ако корените започнат да стават дългокраки и уплътнени, пресадете растението, като изберете нова саксия с няколко сантиметра по-голяма от старата.

Наклонете саксията настрани и използвайте двете си ръце, за да отстраните внимателно растението с корени. С остри, чисти ножици или нож отрежете всички корени, които изглеждат мъртви или изсъхнали.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес