Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако листата на пипера увяхват, действайте бързо с този ТРИК или гъбичките ще унищожат реколтата

16 август 2024, 16:16 часа

Отглеждането на чушки в градината не е трудно – нужни са ви само малко ангажираност и подходящи познания, за да се радвате на богата и вкусна реколта. За съжаление, нищо не гарантира, че това лесно отглеждане растение няма да ви сблъска с градинарски проблеми.

Понякога се случва листата на храстите да пожълтяват и изсъхват, което може да означава, че пиперът е бил нападнат от опасна болест като фузариум. Трябва да започнете борбата с него възможно най-скоро, защото може да унищожи цели култури за кратко време. Научете естествени начини за справяне с фузариозата по пипера и проверете как да предотвратите появата.

Фузариоза по пипера – симптоми и последици

Още: Кои естествени торове помагат за богата реколта домати?

Пиперът (за разлика от домата) по-рядко се напада от болести. Това обаче не означава, че е напълно безпроблемно растение.

Фузариозата по пипера е заболяване, причинено от гъбата Fusarium oxysporum, която може да оцелее в почвата в продължение на много години. Развитието ѝ се благоприятства както от високите температури (над 25 градуса), така и от влажността на почвата и въздуха. Основният източник на инфекция обаче може да бъде замърсената почва (например останки от болни растения).

Първите симптоми на фузариоза по пипера се наблюдават по долните листа - те започват да изсъхват, пожълтяват и съответно загиват. След това болестта се придвижва все по-високо и по-високо - листата губят тургора си, могат да станат тъмнозелени или кафяви и след това падат. Освен това фузариозата по пипера може да се прояви като жълти петна по листните плочи. Засегнатите от болестта храсти се влошават и понякога дори умират. Освен това дават слаби добиви, а плодовете им са дребни и деформирани. Ако отрежете главния или страничния летораст на чушката, ще видите кафяво оцветяване на напречния разрез.

Още: Знаците, които показват кога е време да вадите морковите

Естествени начини за справяне с фузариозата по чушките

За да се справим с фузариозното увяхване на листата на пипера, не е нужно да използваме химикали. На помощ ще ни се притекат домашните лекове – те са евтини, напълно безопасни и са толкова ефективни, колкото и купените от магазина. Ето естествени начини за справяне с фузариозата по чушките.

Чеснов спрей – общоизвестно е, че чесънът потиска развитието на бактерии и гъбички, така че може да помогне в борбата срещу фузариозата по чушките. Натрошава се, залива се с вода и се оставя за няколко часа (най-добре 24 часа, за да се извлекат всички ценни вещества от него). Пропорциите са 20 гр чесън на литър вода. Накрая сместа се прецежда, налива се в бутилка със спрей и се напръскват засегнатите от фузариоза чушки.

Спрей с канела – можете да използвате тази популярна подправка, за да си приготвите спрей, който ще помогне в борбата с фузариозата по пипера (има противогъбични свойства). Просто изсипете 3-4 супени лъжици канела в литър вода, разбъркайте добре и оставете за една нощ. Напръскайте заразените храсти с тази смес (може да се използва 1-2 пъти седмично).

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес