Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 сорта зимен лук, които дават най-богата реколта през пролетта

18 октомври 2024, 16:30 часа

За да се насладите на реколтата от лук през пролетта, трябва да изберете правилния сорт за засаждане. Обикновеният разсад от лук, които се засажда през лятото, не е подходящ, тъй като под въздействието на ниски температури луковицата ще пострада и реколтата няма да е богата.

Много градинари предпочитат да засаждат зимен лук. Такъв лук не изисква напояване до средата на май, тъй като през пролетта все още има достатъчно влага в почвата. Благодарение на засаждането през есента през топлия период на годината, реколтата е доста голяма. Луковиците ще растат големи и здрави и няма да са засегнати от вредители. 

Никога НЕ слагайте лук до тези зеленчуци - ще изгние бързо

За засаждане на лук преди зимата, ви трябват специални сортове и хибриди, които понасят добре ниските температури. Градинарите с опт споделят няколко от най-популярните разсад от лук, които дават отлична реколта. Това са сортовете Радар, Шекспир, Сеншуй, Сеншуй (жълт), Троя F1.

Най-добрите сортове лук за засаждане преди зимата 

Радар - този средно късен сорт расте добре в тежка почва и е изключително търсен сред много градинари. Зеленчукът има кръгла форма и тежи до 200 грама.

Шекспир - това е ранен сорт с много приятен вкус. Луковицата е кръгло-овална с дълги пера, а теглото достига 100 грама.

Сеншуй - средно късният сорт се запазва перфектно през зимата. Формата на зеленчука е кръгла и достига 250 грама.

Сеншуй жълт - това е много ранен сорт, отличава се със стабилен добив и кръгла форма, с тегло 120 грама, а при правилна агротехническа процедура достига до 200 грама.

Троя F1 - ррадинарите препоръчват и този ранен хибрид, който има добра плътност, така че може да се прибира механизирано. Отличава се с йръгла форма, а главата достига до 120 грама.

За зимна сеитба не трябва да използвате хибриди и сортове, които са предназначени за пролетна сеитба, тъй като те са по-малко устойчиви на зимни условия и могат да започнат да поникват, а реколтата ще се прибере много по-късно.

Отглеждането на засаждане на зимен лук има много предимства:

  • предпазва главите от гниене;
  • премахва необходимостта от поливане на културата до края на пролетта;
  • осигурява реколта от едри луковици и пищна зеленина;
  • дава ранна реколта.

Единственият недостатък, който може да се подчертае, е, че добивът на зимния лук е малко по-нисък от този, засаден през есента. Съхраненито на прибраната реколта в дългосрочен план също е малко по-лошо.

Защо опитните градинари винаги засаждат лук преди зимата?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес