Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 начина да предпазите стайните растения от изсъхване

14 април 2022, 13:00 часа

Зелените насаждения се асоциират с благополучие и комфортна атмосфера в дома. Саксийните цветя създават уют, пречистват въздуха от замърсявания и просто имат положително въздействие върху настроението.

Но не всички любители на цветята могат да се похвалят с ароматен храст на перваза на прозореца. Прясно закупеното растение може да започне да изсъхва и да умре съвсем, въпреки че на пръв поглед всички правила за поддръжка са спазени. Защо става така и на какво трябва да обърнете внимание, за да се радвате на привлекателен външен вид и изобилна зеленина на цветето.

Правилно поливане

Всяка култура изисква индивидуален режим на влага. Невъзможно е да се съберат всички растения под една линия. Като поливате храстите веднъж седмично, можете да наводните една култура и в същото време да изсушите почвата на друга. Ето защо, избирайки режим на влага, първо трябва да проучите характеристиките на растението и неговите нужди.

5-те най-полезни стайни растения

Влажността на почвата трябва да се проверява редовно. Използвайте сензори за влажност или просто да усетите субстрата с пръст. Важен е и методът на поливане. Когато за някои растения се изисква редовен хигиеничен душ, други наливат вода в чинийката точно за 15-20 минути, в противен случай рискът от гниене на кореновата система се увеличава.

Пръскане

Дори стайните растения страдат от малки вредители. За да защитите растението, е необходимо редовно да проверявате храста за присъствието на неканени гости, както и да извършвате превантивно пръскане със сапун или физиологичен разтвор. Можете да добавите няколко капки евкалиптово масло към течността.

Противно на схващанията на домашните градинари, растенията не обичат да ги поливат с обикновена вода. Тропическите култури реагират особено болезнено на такава процедура. Те имат нужда от правилно поливане. И ако върху листата се е натрупал слой прах, просто трябва да ги почистите с мека и чиста влажна кърпа.

6 стайни растения, които цъфтят като луди през зимата

Подхранване и резитба

Растенията се нуждаят от доставка на микроелементи за пълноценен и здравословен растеж. При ограничени условия субстратът бързо се изчерпва. Липсата на подхранване може да причини увяхване или падане на листата, забавяне на растежа и дори развитие на болести. Градинарите редуват подхранване, използвайки универсални и профилни формулировки. От импровизирани средства можете да използвате черупки от яйца (за калций) и смляно кафе (помага за защита от атаки на вредители).

Когато изглежда, че растението вече е мъртво, не бързайте да го изхвърляте. Като последен шанс за оцеляване може да се извърши глобална резитба, като се премахнат всички увредени стъбла и листа. Ако кореновата система не е засегната, културата ще възвърне силата си и ще "цъфне" отново.

Домашните цветя винаги са били украса на всяка стая. Те подобряват емоционалното състояние и намаляват проявите на стрес. Спазването на прости правила за грижа ще ви даде здраво и привлекателно растение за вашия дом.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес