Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 литър на корен - доматите ще растат месести и сладки

12 юли 2024, 10:55 часа

След едно евтино, но същевременно много ефективно торене, доматите ще станат много сладки и месести. Болестите ще ги подминат, а реколтата им няма да има събиране.

Тайната на обилната реколта от месести и сочни домати

Според агронома Ксения Давидова, за да растат доматите сладки и вкусни, е важно да ги поливате в корена със специален разтвор 3 пъти на сезон. За да го приготвите, ще трябва да разредите 2 литра суроватка в 8 литра вода.

Напръскайте доматите с това и ще забравите за гниенето

Както обяснява експертът, получената смес трябва да се излее в корените на доматите в количество от 1 литър за всеки храст. Торенето трябва да се извършва вечер, след залез слънце.

За да получите изобилна реколта от домати, е много полезно да ги напръскате с разтвор на суперфосфат ( в съотношение 1 лъжица суперфосфат на 1 литър вода). Това торене ще осигури на яйчниците и листата хранителни вещества и основни микроелементи. Пръскането трябва да се извършва вечер.

Други начини за торене на доматите през юли

През този период доматите може да се торят и с оборски тор. За да го приготвите, напълнете 1/4 от 10-литрова кофа с пресен оборски тор и добавете вода до пълния обем. Разбъркайте всичко добре, покрийте плътно с капак и оставете течостта да се настоява в продължение на три дни. Разбърквайте сместа веднъж или два пъти на ден. Готовата инфузия трябва да се разреди в съотношение литър концентрат към кофа вода. Храстите се поливат с тази течност като се използва половин литър на храст.

Торенето с пепел също е добър вариант. Изсипете 500 гр пепел на прах в кофа и добавете 10 литра вода. Разбъркайте всичко добре, покрийте с капак и оставете течността да се настоява в продължение на 4 дни. Всеки ден разбърквайте добре. Готовата инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:5.

Използвайте половин литър от нея за поливане на всеки храст. Можете да го направите по различен начин и да поръсите суха пепел на прах върху влажната почва близо до стъблото на домата. Едно растение изисква 40-50 гр пепел. Правете това веднъж на всеки две седмици при тихо и сухо време. 

За торене на доматите през юли може да използвате и билкова инфузия. Голям съд, за предпочитане варел, се пълни с окосена трева до две трети от обема. Оптималният вариант е да използвате коприва. Напълнете голям съд с нея и налейте вода, така че да остане малка празнина. Съдът трябва да се остави на топло място, за предпочитане на слънце. Това активира процеса на ферментация. След седем до осем дни процесът на ферментация приключва. Течността се филтрира и разрежда в количество от литър концентрат на 10 литра вода. Поливайте храстите с приготвения разтвор. Под всеки корен трябва да излеете литър течност.

Без торене: Ето как да накарате доматите да узреят по-бързо

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес