Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С възстановка отбелязват 147 г. от битката при Дряновския манастир

09 май 2023, 08:55 часа • 3600 прочитания

Поредица от събития предстоят по повод 147 години от битката при Дряновския манастир в събота.

През 1876 г. в района на Дряново се провежда най-продължителната битка по време на Априлското въстание. Около 200 въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро влизат в Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил" и в продължение на 9 дни водят героично сражение с многохилядната османска войска и башибозук.

Признателните поколения помнят този смел подвиг и ежегодно почитат загиналите за свободата и независимостта на България.

На 13-ти май община Дряново организира тържествена програма по повод 147 години от Априлската епопея при Дряновския манастир.

В 8,30 часа сутринта започва 70-ия традиционен туристически поход "По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро" от Бяла черква до Дряновския манастир.

Вечерта в 18 предстои исторически спектакъл - възстановка на битката, изпълнен от членове на НД "Традиция". Следва панихида за загиналите въстаници в храм "Св. Архангел Михаил".

За 19,30 часа е предвидено възпоменателно поклонение и поднасяне на венци пред паметника-костница, концерт на гайдаря Стоян Маджаров, народната певица Радина Минева и Детски гайдарски състав "Родопски полъх", който ще бъде последван от тържествен митинг заря. 

Още от Дряново: 

Община Дряново ще продава паветата от четири улици

Дряновски завод се похвали: Новият ни вагон е над средното европейско ниво

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес