Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скучният път до Берлин: Англия открива магията преди големия финал на Евро 2024

11 юли 2024, 18:04 часа • 895 прочитания

Финалът на Европейското първенство среща две страни, които сякаш изпробваха различни теории по пътя си към Берлин: Испания, че е невъзможно да спечели Евро 2024, без да играе добре във всеки мач, а Англия, че е възможно да го спечели, без да играе добре в нито един.

Никой не вярваше, че Англия ще стигне до финал, а ето ни сега..

Докато Англия не показа нищо специално дотук в турнира, и се очакваше да последва съдбата на скучната Франция, "трите лъва" демонстрираха едно малко по-различно лице в полуфинала срещу Нидерландия. "Мързелът" бе заменен от скорост, разпиляността - от моменти, които показаха, че могат да бъдат опустошителни. Те се отправят към Берлин, окуражени от бурно първо полувреме, блестяща късна победа и проблясък на отбора, който мнозина определяха като фаворит.

Англия отбор

Имаше моменти, в които Англия и Франция сякаш организираха свое собствено състезание за най-скучен отбор в Европа, като всеки от тях убеждаваше себе си, че така се печелят трофеи. Отборът на Гарет Саутгейт с всички таланти беше намерил начин да потисне всеки един от тях в рамките на колективната посредственост. 

Лъч светлина за "трите лъва" преди финала в Берлин

И изведнъж Англия си възвърна безстрашната жилка. И Фил Фодън започна да прилича на Фил Фодън: версията на Манчестър Сити, футболистът на годината, хипнотизиращият дрибльор с магически далечен удар. В същото време - поне за 20 минути - Хари Кейн замени впечатлението си на "застаряващ лабрадор", който лоялно изпълнява едни и същи нелогични движенията, с това на остър централен нападател. Дойде ли обаче второто полувреме, той отново демонстрира липсата на подвижност като на 39-годишния Кристиано Роналдо, и в крайна сметка Саутгейт го замени с нападател, чието най-голямо предимство е подвижността му.

Гарет Саутгейт

А това не беше денят, в който да упрекваме Саутгейт, че не е пуснал в игра Коул Палмър и Оли Уоткинс. С влизането си на терена те изведоха Англия до първия им финал на чужда земя - Палмър подаде, а Уоткинс завърши. И може би този зашеметяващ завършек на мача ни позволява да пренебрегнем по-голямата част от второто полувреме, когато Англия се оттегли и се върна към старото си аз, което наблюдаваме цял турнир. 

Тази Англия, страната, която видяхме в Дортмунд, може би все пак ще успее да си проправи път към победата в неделя, борейки се да не повторят лошия спомен от преди 3 години...

ОЩЕ: Спорната дузпа, повела "трите лъва" към обрат срещу Нидерландия (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес