Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Символиката зад жеста, който Ламин Ямал показва след всеки негов гол

10 юли 2024, 14:35 часа • 2909 прочитания

Испания победи Франция с 2:1 в полуфинала на Евро 2024, като си осигури място на финала на голям турнир за първи път от 2012 г. насам. 16-годишната звезда на "Ла Фурия" Ламин Ямал бе главен герой в обрата на отбора си, след като отбеляза изравнителното попадение. Ямал отпразнува гола си по много интересен начин, който крие уникална история.

Скритият смисъл зад начина, по който Ямал отпразнува попаденията си

Испания влезе в сблъсъка като фаворит, но претърпя ранен неуспех, когато Рандал Коло Муани изведе Франция напред в 9-тата минути. Това сякаш раздвижи отбора на Луис де ла Фуенте и той изравни 12 минути по-късно, когато Ламин Ямал нанесе великолепен удар в горния ъгъл на вратата. Дани Олмо, който започна на мястото на контузения Педри, изведе Испания напред няколко минути по-късно, а Франция не успя да отговори.

ОЩЕ: 16-годишен магьосник поведе Испания към бърз обрат срещу Франция и финал на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Ламин Ямал

16-годишната сензация Ямал с право беше обявен за играч на мача, не само заради гола си, но и заради непрестанните си акции по десния фланг. Това, което може би остана незабелязано, беше начинът, по който той отпразнува попадението си, и невероятната история зад него.

Какво означава жеста, показващ "304"?

Както прави след всеки отбелязан гол, Ямал направи жест с ръка, показвайки цифрите "304" - пощенският код на Рокафонда, работническия квартал, в който е израснал в Каталуния. Той прави това като закачка към испанската крайнодясна политическа партия "Vox", която преди това е описвала Рокафонда като "мултикултурно бунище".

Въпреки че е само на 16 години, Ямал вече е бил обект на расизъм. Според "Diario Red" Ямал редовно е получавал обиди, докато е играл в по-ниските дивизии. Преди време испанецът е забелязан да носи фланелка на Мароко във видеоклип с негови съотборници, което вдигна на крак крайнодесни фигури.

По-рано тази година испански коментатор беше уволнен заради расистка обида, която отправи към Ямал на живо в ефир. Бащата на Ямал, Мунир, неотдавна беше глобен с 600 евро за това, че хвърляше яйца по палатката на кампанията на "Vox" в Рокафонда, докато крещеше "фашисти" и "расисти". В съда той заяви: "Имах своите мотиви. Аз съм човешко същество. В този ден синът ми пътуваше с испанския национален отбор, за да представи тази страна, а тези расисти дойдоха в нашия квартал и застанаха до училище, където има хора от всякакви раси."

Ямал и неговите съотборници от Испания очакват своя съперник от победителя в днешния мач между Англия и Нидерландия. Срещата ще започне в 22:00 часа българско време, а големият финал ще се изиграе в неделя в столицата Берлин.

ОЩЕ: След шпагата от стюард: Мората успокои, че ще е готов за финала на Евро 2024 (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес