Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще успее ли Хърватия да пренесе успехите си от световната на европейската сцена?

13 юни 2024, 11:00 часа • 1816 прочитания

Хърватия си е създала навик да се противопоставя на прогнозите и да прави така, че коефициентите преди турнирите да изглеждат смешни. И въпреки че рекордните класирания за Световната купа предизвикват завист у много от отборите, Хърватия никога не е достигала същите висини на европейската сцена.

С население от около 3.8 милиона души, достигането на хърватския тим до финалите на Световната купа през 2018-та, а след това и до полуфиналите четири години по-късно, е една от най-уникалните страници в „книгата“ на спорта. Историята им на Европейското обаче все още не е толкова блестяща - те дори не са минавали четвъртфиналите, но се надяват, че ще поправят това на Евро 2024 в Германия, което би било последното „ура“ на капитана Лука Модрич.

Дали ветеранът Модрич ще приключи кариерата си с трофея от Евро 2024?

38-годишният хърватски талисман Лука Модрич вдигна всеки трофей на клубно ниво с Реал Мадрид и едва ли би отказал да увенчае невероятната си кариера с международни почести. Носителят на Златната топка за 2018-та Модрич, който завоюва множество трофеи на Шампионската лига и на Ла Лига, остава опората на хърватския тим.

Отбор на Хърватия

Селекционерът на отбора Златко Далич миналата година нарече Модрич „футболно съвършенство“ и „превъзхождащ (другите) по всеки параграф“, но той също така доказа, че е майстор в сплотяването на отбор от не толкова талантливи играчи. Достигането на „шахматистите“ до финала на Лигата на нациите през 2023 направи Далич най-успешния треньор в историята на страната.

В квалификациите за Евро 2024 Хърватия завърши втора в група D - само на точка зад Турция, спечелвайки 8 от 10 мача. Андрей Крамарич беше футболистът, който отбеляза най-много голове - цели 4. Постижението на Крамарич е важно, но трябва да отбележим, че 13-те гола на хърватите са разпределени между общо 7 футболисти.

Първата задача на Европейското първенство за хърватите ще бъде да преодолее противниците си в "групата на смъртта", в която са още Испания, Италия и Албания.

ОЩЕ: 7 дни до ЕВРО 2024: Време за прогнози! Кой ще стане шампион на Европа?! (ВИДЕО)

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес