Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Пас към миналото“: На учителя с любов!

09 септември 2024, 07:00 часа • 2175 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Има ли човек, за когото може да кажете, че е променил живота ви? Най-вероятно, да. Всеки един от нас има поне по един човек, който ни е помогнал да станем по-добри, по-честни, по-човечни. Който е дал своя дан, за да можем ние да постигнем мечтите си.

Днес ще ви разкажем една история именно за такъв човек. Човек, непознат за света, но означаващ много за един от най-великите нападатели в историята. Това е историята на бившата звезда на Арсенал и националния отбор на Англия Иън Райт и неговия учител в началното училище господин Пигдън.

Иън Райт израства в бедност

Иън Райт е роден на 3 ноември 1963 година в лондонския квартал Уулуич в семейството на ямайски емигранти. Кварталът не се слави с високия си стандарт на живот и бъдещата звезда израства в бедност. Още когато е малък, баща му напуска семейството и Райт не поддържа връзка с него. Майка му пък си намира друг мъж, който е доста агресивен спрямо нея и децата ѝ.

Иън се увлича от футбола още от малък, но е с тежък характер. Ученето не му се отдава и той постоянно се замесва в скандали. Затова и често е наказван от учителите. Когато е на 8 години обаче се случва нещо, което завинаги променя живота му.

Мистър Пигдън променя живота на звездата

След като е наказан за неспазване на дисциплината в училище, един от преподавателите в школото го взима под крилото си. Това е бившият военен пилот Сидни Пигдън. Мъжът проявява огромно търпение към Райт и благодарение на неговата помощ бъдещият футболист повишава значително успеха си. Той вече няма проблем с писането, четенето и смятането.

Господин Пигдън вижда положителното развитие на младия Иън и започва да му гласува още по-голямо доверие като му дава да отговаря за различни задачи, свързани с училищната дейност. По този начин бившият военен учи своя възпитаник на отговорност. Той също така го запалва още повече по футбола като му разказва за великия Джими Грийвс и други легендарни играчи. Пигдън обяснява внимателно на Райт защо трябва да подава на съотборниците си, как да се държи с другите, когато е в отбор, и най-различни фундаменти на играта.

Райт има сериозни проблеми

В крайна сметка Иън Райт завършва училище и решава да се насочи към футбола – да стане професионалист. Той минава проби в различни лондонски отбори, които обаче го отхвърлят. Междувременно нападателят вече чака дете и започва нископлатена работа, за да може да издържа семейството си.

Райт получава по 120 паунда седмично, което е крайно недостатъчно, за да покрива сметките. Именно поради тази причина той прекарва 32 дни в затвора „Челмсфорд“ - нападателят няма пари да плати глобите си за шофиране без застраховка и платени данъци, и влиза зад решетките. В килията Иън Райт се заканва да успее във футбола.

Иън Райт не може да си намери отбор

Това обаче не е толкова лесно, колкото си мисли. Иън Райт продължава да получава откази от различни отбори. В крайна сметка, на 22-годишна възраст, е одобрен от Кристъл Палас, които му предлагат по 100 паунда на седмица, в рамките на месец, за да остане в тима. Това обаче не го устройва, тъй като парите са малко. От Палас са категорични, че искат да задържат нападателя и му предлагат по 120 паунда седмично - за срок от 3 месеца.

Райт се съгласява. Останалото е история. Той става основен голмайстор на Кристъл Палас, а през 1991-ва година е трансфериран в Арсенал срещу 2,5 милиона паунда. Именно при „топчиите“ офанзивният футболист прави име в английския футбол и стига до националния отбор, за който записва 33 мача с 9 гола. Той дори получава рицарско звание.

Сидни Пигдън е бивш военен пилот

Арсенал Иън Райт

Но да се върнем на Сидни Пигдън. Бившият учител на Иън Райт се среща с легендарния нападател отново през 2005-та по време на заснемането на предаване за деца в неравностойно положение. Двамата се виждат на трибуните на вече несъществуващия стадион „Хайбъри“. Иън Райт изпада в шок, когато вижда своя учител. Причината е, че легендарният голмайстор си е мислил, че менторът му е починал. Следват сълзи в очите на Иън Райт и трогателна прегръдка между двамата.

Години по-късно Синди Пигдън си отива от този свят, но Иън Райт още помни „бащината“ фигура, която е изиграла основна роля за неговото израстване. Нападателят признава през сълзи: „Когато се видяхме, той ми каза, че се гордее с мен и това, което съм постигнал. Каза ми, че е по-горд от факта, че съм играл за националния отбор на Англия, отколкото от това, че е прелитал над Бъкингамския дворец след края на Втората световна война“.

Сидни Пигдън е един от най-младите летци в британската ВВС през Втора световна война. Именно той е сред избраните пилоти, които да прелетят над Бъкингамския дворец след победата над нацистка Германия. Въпреки това преподавателят е много по-горд от постижението на своя „любимец“, отколкото от факта, че е бил ветеран с почести.

Честит първи учебен ден!

На 15 септември предстои първият учебен ден за малки и големи. На този ден те влизат в училище. Там, където ще получат първите и най-важни уроци за живота. Надявам се, когато младежите отидат в своите училища, да последват примера на Иън Райт и да послушат своите ментори.

Надявам се те да получат и същото отношение, което легендарният голмайстор е получил от Синди Пигдън. Отношението, което промени живота на един човек. Човек, който се възползва от възможността, а след това стана легенда на световния футбол.

Честит празник ученици! Честит празник учители!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Последният подвиг на Григор Димитров на US Open (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес