Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 11-та дивизия на Англия до Серия А: Историята на 18-годишния Джан Нън, която е "една на милиард"

16 септември 2024, 16:08 часа • 856 прочитания

Патрик Уилямс, основател на футболната академия Bristol Inner City, описва тази история като едно на милиард. Едно младо момче стигна от аматьорския футбол до Серия А. Такива неща просто не се случват. През последните 20 години Уилямс е видял хиляди играчи да идват и да си отиват в ролята си на треньор. Колко от тях могат да кажат, че са станали професионалисти? Не са много.

Историята на Джак Нън: От аматьорския футбол до голямата сцена 

Но от време на време се появява изключителен талант, който разчупва калъпа. Преди три месеца това бе Джак Нън. Той играеше за Манготсфийлд Юнайтед на финала за купата на графство Глостършър срещу Челтнъм Сарацинс. В присъствието на малко повече от 200 души десетокласниците спечелиха с 3:2 в Оукландс Парк. Може да каже, че оттогава животът му се е променил. В наши дни Джак може да бъде открит в далеч по-бляскавата обстановка на Каляри - живописната столица на Сардиния - с чаша прясно кафе, докато усъвършенства италианските фрази в Duolingo. 

По-рано тази година Джак учи бизнес и финансите в SGS College, като същевременно представлява отборите на Стоук Гифорд от Глостърширската окръжна лига и вече споменатия Манготсфийлд Юнайтед. След като на 10 и 11-годишна възраст е отказан от Ексетър и Бристол Сити, той смята, че шансовете му за футболна кариера са нищожни.

Никой не е могъл да предвиди какво ще се случи..освен Патрик Уилямс, човекът, който е тренирал Джак Нън през по-голямата част от детството му. Той знаеше защо не е успял да си осигури договор след пробите в Ексетър и Бристол Сити. "Знаех, че Джак е най-добрият техничар, който имахме в групата по това време, но той попадаше в съвсем различна среда на ниво академия", споделя Уилямс. "Не бих казал, че хората, с които той играеше на проби, бяха по-зрели по онова време, но бих казал, че имаха по-голяма устойчивост. Винаги съм смятал, че Джак ще се развие късно и той трябваше да преодолее някои от страховете си в тези мачове."

Трудният път към върха

Самият Джак признава, че е бил "малко обезсърчен", след като му е било отказано на три пъти , но поглеждайки назад, това много трудно преживяване изиграва важна роля в пътя му към Серия А. През месец март Нън взема участие в петдневен турнир, провел се в Италия, където записа добър мач срещу селекцията на домакините. Няколко часа по-късно на телефона му се появява неочаквано съобщение, което ще промени живота му. "Първият контакт всъщност беше чрез Instagram", споделя той. "Скаут от Каляри изпрати моя снимка и попита дали това съм аз. Бях толкова объркан. Първоначално нямах представа кой е той. Помислих си, че е някакъв случаен фен или нещо подобно, но след разговора той каза, че е скаут на Каляри и харесва начина, по който играя."

Миг за историята 

Нерео Бонато, спортният директор на Каляри, беше на тъчлинията този следобед, за да се опита да открие потенциално неоткрити таланти, когато попадна на Джак, който играеше в любимата си роля на дефанзивен полузащитник. Той бе впечатлен подобаващо. Ден по-късно Бонато отново застана на тъчлинията, докато Нън получи първия си старт срещу Гърция. Може да се твърди, че това е било тест, за да се види дали Джак може да се справи с напрежението да бъде наблюдаван..и той го прави, печелейки наградата за играч на мача.

След края на турнира, вместо да лети от Рим до Бристол, Джак изчаква няколко часа на летището в Рим, преди да се качи на полет до Каляри. Последва обиколка на тренировъчната база на CRAI Sport Center, която включваше и среща с повечето членове на персонала, включително тогавашния мениджър на първия отбор Клаудио Раниери, който посрещна тийнейджъра с отворени обятия. Да видиш Йери Мина на тренировка е било "сюрреалистично" преживяване.

Сбъдването на една мечта 

Джак се завърна у дома в Бристол, а в края на сезона замина обратно за остров Сардиния. В Каляри обаче бяха убедени в техническите способности на Джак. Той изпълнявал добре основните неща и в техните очи имал всички качества, за да се учи и усъвършенства. Зад кулисите смятат, че Джак има потенциал един ден да успее в италианската висша дивизия. Преди началото на предсезонната подготовка беше предложен договор. А скоро идва и дебютът на Нън срещу Монца, за ккойто той споделя пред SPORTbible: "Това е сбъдната мечта."

Междувременно Патрик Уилямс е изключително горд от пътуването, което скоро ще накара Джак да се изправи срещу някои от най-големите таланти от отбори като Ювентус, Милан, Фиорентина и Лацио, и това са само някои от тях.

ОЩЕ: Ново бижу блести за Ювентус при разгром в дебюта на Тиаго Мота (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес