Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото правило на УЕФА е нарушено: Звезда на Испания го отнесе първи

21 юни 2024, 17:41 часа
Реклама

Нов регламент, въведен от УЕФА, гласи, че само капитаните имат право да общуват със съдията. Халфът на Испания Родри стана първият играч, който ще понесе наказание на Евро 2024, след като наруши новото правило и си изкара жълт картон в два поредни мача.

Испания остава без Родри срещу Албания

Халфът на "Ла Фурия Роха" беше предупреден с жълт картон при победата на Испания с 3:0 над Хърватия, след като извърши нарушение, довело до дузпа за "шахматистите", спасена от Унай Симон. Родри отново беше в основата на полузащитата на Испания в мача срещу Италия, но в края на първото полувреме отново получи жълт картон. Причина за това бе фактът, че се е оплакал на съдията.

Родри

Капитан на испанците е Алваро Мората, а Дани Карвахал е назначен за заместник-капитан. В случай, че вратарят е капитан на националния отбор, може да бъде избран играч от полето, който да разговаря със съдията. В резултат на това, че Родри не е нито един от изброените, звездата на Манчестър Сити ще пропусне последния мач от груповата фаза. Испания, която вече е сигурен участник на елиминациите, ще се изправи срещу тима на Албания.

От УЕФА обясниха необходимостта от новото правило

Управляващият директор на УЕФА за съдийството Роберто Розети обясни новата процедура в отворено писмо до феновете:

"Да бъдеш съдия в съвременната игра е много трудно", написа той. "Официалният съдия взема между 200 и 250 решения на мач - т.е. по едно на всеки 22 секунди - в трудни и понякога спорни ситуации, под огромно напрежение, като всяко от тях се разглежда и наблюдава от множество различни ъгли както от феновете, така и от специалистите."

"Да обясниш решение, когато 22 играчи са се струпали около теб, е невъзможно за един съдия. Това може да доведе до срив в комуникацията и красивата игра да се превърне в нещо много грозно много бързо. Затова искаме само капитанът на отбора да обсъжда дадено решение със съдията", добави още Розети.

ОЩЕ: Нелеп автогол прати Испания на 1/8-финалите на Евро 2024 (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес