Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невъзпятият герой на Реал, който е "ключът" към 15-ия трофей в Шампионска лига (ВИДЕО)

29 май 2024, 14:28 часа • 3389 прочитания

Испанският колос Реал Мадрид се устремява към 15-и трофей в любимия си турнир Шампионска лига. Тази събота "кралете" се изправят срещу Борусия Дортмунд на "Уембли". И ако Джуд Белингам и Винисиус Жуниор са очевидните ключови футболисти за "белите", то едно друго име е в ролята на "героя в сянка", който може да направи разликата на големия финал.

Федерико Валверде - героят в сянка на Реал Мадрид

Това е Федерико Валверде - невъзпятият герой, който не винаги получава нужните похвали за представянето си. Футболист, чиято най-голяма сила е способността да запълва дупките в Реал Мадрид. Способен да излиза с лекота от зоната си комфорт, Валверде винаги е готов да се жертва за всяка прищявка на треньора на Реал, независимо дали той се казва Зинедин Зидан или Карло Анчелоти.

Почти няма позиция на терена, която да е чужда на Валверде. Неговата адаптивност го превърна в незаменим играч за Реал Мадрид. А през този сезон той процъфтява в ролята си на дълбоко разположен халф в модифицираната мадридска система 4-4-2. И изглежда, че е готов да запълни поредната зейнала дупка в Реал след отказването на Тони Кроос.

Федерико Валверде

Превъплъщението на Стивън Джерард

Валверде не може да се похвали с бляскави числа за голове, асистенции и създадени шансове. Но той се превърна в онзи опорен халф, за който всеки един треньор мечтае. Онзи, който върши мръсната работа за общото благо на отбора. И не е случайно, че през 2015-а скаути от Висшата лига го обявяват за превъплъщение на легендата на Ливърпул Стивън Джерард.

Дълга крачка, борбеност, мощни удари от разстояние, непрестанно тичане и нужната доза безразсъдство в някои единоборства - класически южноамериканец, готов да гори на терена във всяка една ситуация. И най-важното - Валверде имаше търпението да дочака своя шанс в Реал Мадрид. Защото той въобще не дойде веднага...

Федерико Валверде

Заместникът на незаменимия Тони Кроос?

А първите шансове на Валверде далеч не бяха на позицията, за която бленува. Докато стигне до централната част на терена, уругваецът обиколи няколко позиции на фланга и в нападение. Сега, когато Кроос обяви оттеглянето си, а Лука Модрич също върви по неговия път, звездата на Федерико Валверде е готова да изгрее в пълния ѝ блясък.

Валверде успява да покрива огромен диапазон на терена - от едното до другото наказателно поле. Включва се в атака и веднага възстановява позиция в задните редици. И продължава да запълва дупки, когато негови съотборници са изостанали при контраатаки на противника. С тази игра на Валверде, сравненията с Джерард въобще не звучат пресилено.

Играта на Валверде рядко получава похвали - тъкмо заради отсъствието му от водещите статистики, където фигурират най-често имената на Белингам, Винисиус, Кроос и Родриго. Истината е, че Реал Мадрид е друг отбор без Валверде - и именно той може да се окаже "ключа" към победата над Борусия Дортмунд и спечелването на 15-ия трофей в Шампионска лига.

ОЩЕ: 272 милиона и 13 трофея разлика: Дортмунд ще гони духовете на "Уембли" срещу Краля на Европа!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес