Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непреодолима стена! Вратарят, който стана герой за родината си на ЕВРО 2024

22 юни 2024, 18:35 часа

23-годишният вратар на Грузия Гиорги Мамардашвили се превърна в герой за родината си по време на Европейското първенство по футбол, след като спаси куп положения вратата си в двубоя срещу Чехия. Грузинците не допуснаха загуба и спечелиха историческа първа точка на европейски финали.

Реклама

Гиорги Мамардашвили - героят на Грузия

Мамардашвили изигра феноменален двубой, в който се отчете с цели 11 спасявания. Статистиката за очаквани голове (xG) на Чехия бе с показател 3.19, което означава, че за създадените си положения чешкият тим се е очаквало да отбележи над 3 гола. Това обаче не стана благодарение на грузинската "стена" Мамардашвили.

Грузинският вратар отказа Чехия на Евро 2024

Високият 197 сантиметра вратар бе преодолян единствено от Патрик Шик в 59-ата минута. Мамардашвили, който играе на клубно ниво за испанския Валенсия, се отличи на няколко пъти с ключови намеси. И нищо чудно да си спечели трансфер към още по-силен отбор след края на Европейското първенство.

Освен че спечели първата си точка на турнира, Грузия запазва шансове и за класиране към елиминациите на Европейското първенство. В последния си мач тимът ще се изправи срещу големия фаворит в групата Португалия. По-рано Грузия участва и в "най-якия мач" на ЕВРО 2024 (ВИДЕО), след като заедно с Турция сътвориха истинско шоу на турнира.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес