Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наследникът на Кевин де Бройне в Манчестър Сити с ясно послание към Гуардиола

10 септември 2024, 15:40 часа • 5838 прочитания

Бъдещето на един от лидерите в състава на Манчестър Сити остава несигурно. 32-годишният Кевин Де Бройне, който беше свързван с изгоден трансфер в Саудитска Арабия през трансферния прозорец, има по-малко от година до края на договора си. След победата на "гражданите" с 3:1 над Уест Хям миналата събота белгиецът сподели пред медиите, че не се е забавлявал със слуховете, че може да напусне Сити. Той добави, че е сигурен, че през следващите седмици ще получи оферта за евентуален нов договор.

Англичанинът, готов да влезе в обувките на Де Бройне 

Въпреки че изглежда, че Де Бройне възнамерява да остане в Сити, Пеп Гуардиола трябва да помисли за план, изключващ суперзвездата. Ръководството може да предпиеме привличане на нов номер 10 с цел дългосрочно заместване на Де Бройне или да заложи на играч от академията, като Джеймс Макатий, който е първи на колоната да влезе в обувките на белгиеца.

Джеймс Макатий

След като прекара предишните 2 години под наем в Шефилд Юнайтед, през лятото Макатий беше трансферна цел за мнозина отбори, но Гуардиола искаше да го задържи в клуба. След като впечатли по време на предсезонното си турне в САЩ, наставникът на "гражданите" не скри желание си младият англичанин да бъде в първия отбор и да му даде възможности да впечатли през този сезон. Вярата му беше оправдана по време на мача за "Къмюнити Шийлд", когато Макатий изигра 80 минути и беше една от ярките звезди по време на победата с дузпи над Манчестър Юнайтед. Оттогава 21-годишният играч има само едно участие във Висшата лига.

Макатий кара Гуардиола да гледа и мачовете на Англия U21

Въпреки това Макатий имаше възможност да натрупа повече минути, докато играеше за отбора на Англия до 21 години по време на международната пауза. Той започна в равенството 0:0 срещу Северна Ирландия в петък, след което бе включен в 11-те за приятелския мач с Австрия. Спокойно може да се каже, че Макатий беше отличен за младите "лъвове". Той играеше в ролята на №10, както обикновено прави Де Бройне, точно зад нападателя и показа на какво точно е способен, допринасяйки за победата с гол и 2 асистенции.

Джеймс Макатий

Да, нивото на съперника не е толкова добро, колкото това, което Сити може да очаква във Висшата лига, Шампионската лига и дори в Карабао Къп и ФА Къп, но Макатий показва, че може да играе добре на позицията на атакуващ полузащитник. Гуардиола трябва да му даде повече шансове, за да разбере дали той може да бъде адекватен дългосрочен заместник на Де Бройне, като се има предвид възрастта му и големия му потенциал.

ОЩЕ: Манчестър Сити позлатява Ерлинг Холанд

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес