Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, които са ЗАБРАНЕНИ за футболистите?

21 юли 2024, 07:09 часа • 2015 прочитания

Отдавна вече футболистите не се хранят с вредна храна от веригите за бързо хранене. Чипсът, газираните напитки, бургерите и пиците почти не присъстват в диетата на играчите от световния футбол. За да постигнат атлетично тяло и издръжливост, вредните храни са забранени, а режимът им се следи и изготвя от нутриционисти. Доста често дори отборите разполагат и с готвачи, които да приготвят ястия, съобразени с диетата на елитните спортисти.

Храни, които са строго забранени на играчите

Пържени храни - това не важи само за тях, а за всички нас, но докато на нас ни е позволено да "съгрешаваме" понякога, на тях не им е. Футболистите трябва да се съобразяват с тази забрана особено в деня на мача и вечерта преди него, за да не си докарат стомашни неразположения.

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Евро 2024 свърши, време е за Първа лига

Вредна храна

Преработено месо – пушено, сушено и консервирано. То съдържа антибиотици, хормони и много сол, които влияят негативно на спортистите в дългосрочен план.

Олио – съществуват полезни и вредни мазнини. За футболистите олиото е забранено, защото причинява възпаления в организма. Вместо него те могат да приемат зехтин, авокадо и кокосово масло.

Алкохол – честото консумиране на алкохол води до влошаване и отслабване на имунната система, раздразнен стомах и риск от възпаления. Затова в сезон алкохолът е табу за професионалните играчи.

Кока-кола – газираните напитки причиняват лошо храносмилане, подуване и газове. Ако искат да се чувстват добре на игрището не само преди дерби, а изобщо, играчите не ги консумират.

ВИЖТЕ: Испания е шампион на ЕВРО 2024! "Ла Роха" разплака Англия на Саутгейт с гол в края (ВИДЕО)

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес