Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интер и Милан пред важен избор: Заедно в нов стадион или реновация на "Сан Сиро"?

11 септември 2024, 14:27 часа • 468 прочитания

Наближава решителният час, в който ще се определи бъдещето на Интер и Милан на емблематичния стадион "Сан Сиро". Известен още като "Джузепе Меаца", той е един от най-известните стадиони на планетата. Въпреки това имаше нагласа, че трябва да се събори и да се построи нов. По всичко личи обаче, че това няма да се случи поради финансови причини.

Интер и Милан без пари за нови проекти

Говореше се, че Интер и Милан плануват да построят два отделни стадиона, където да играят домакинските си срещи, но този сценарий вече изглежда малко вероятен. Вариантите пред тях са да останат на "Сан Сиро" или да построят нов стадион заедно.

Кметът на Милано Бепе Сала е направил последен опит да задържи клубовете на емблематичния стадион, твърди италианското издание "Corriere della Sera". През лятото той възложил на архитектурната фирма "WeBuild" да представи на гранодвете планове за реконструкция. В петък трите страни ще се срещнат, за да обмислят общ план за бъдещето. Клубовете разполагат с няколко месеца, в които да анализират и обмислят плановете.

Ще реновират ли "Сан Сиро"?

Разходите за ремонта са една от спорните точки, съобщават от "Corriere della Sera". Прогнозата на фирмата е, че строителството ще струва около 400 млн. евро, докато клубовете очакват сумата да възлезе на 700 млн. евро, разпределени поравно между тях. След това стои въпросът за потенциала за генериране на приходи след ремонта. Интер и Милан искат "Сан Сиро" да може да генерира повече приходи от входни такси. Освен това искат и повече търговско развитие около стадиона, за да получат повече пари. Така или иначе, двата клуба скоро ще вземат окончателното си решение. В петък те ще информират Сала за това дали планират да останат и да се започне с ремонтите.

Сан Сиро

Вариантите отвъд вратите на "Сан Сиро"

Но голяма повратна точка може да има в плановете на клубовете, ако решат да напуснат "Сан Сиро". "Corriere della Sera" съобщава, че сега е много малко вероятно Интер и Милан да построят два отделни стадиона, ако напуснат настоящия си дом. В продължение на повече от година "нерадзурите" и "росонерите" преследваха свои собствени планове. Интер се е фокусирал върху община Розано. А Милан междувременно са още по-напред в Сан Донато, където вече са закупили земя. Въпреки това, вероятно ще се стремят да се консолидират, ако откажат на Сала по отношение на "Сан Сиро". Съвместното строителство би означавало споделяне на разходите, което очевидно е голям плюс.

Освен това собствениците на Интер и Милан са на едно мнение. След поглъщането на Интер от американския фонд Oaktree Capital между тях и собствениците на росонерите RedBird Capital, също американци, цари атмосфера на сътрудничество. В този смисъл, двата клуба са готови открито да споделят плановете си в Розано и Сан Донато. След това ще могат да решат с кое да продължат напред. Но идеята ще бъде в голяма степен да построят един стадион, който да споделят, както отдавна направиха със "Сан Сиро".

ОЩЕ: "Камп Ноу на бъдещето": Барселона разкрива грандиозна визия на новия си стадион (СНИМКИ)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес