Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има справедливост във футбола! Коста Рика спаси Мондиала от Гърция

30 юни 2014, 02:03 часа • 19843 прочитания

Във футбола има справедливост! Доказа го мачът Коста Рика - Гърция. Елините са аут от световното първенство, след като с несъществуваща дузпа в 93-ата минута се промушиха до 1/8-финала. А в първата фаза от директните елиминации бяха на път да останат на Мондиала отново със съдийска подкрепа. 10 футболисти от Коста Рика обаче успяха да удържат равенството и да докарат мача до дузпи.

В 52-ата минута Брайън Руис даде аванс в резултата в полза на Коста Рика. В 54-ата очевидна умишлена игра с ръка в наказателното поле на защитника на Гърция Василис Торосидис беше скандално подмината от австралийския съдия Бенджамин Уилямс. След това справедлив втори жълт и съответно червен картон на Оскар Дуарте остави Коста Рика с човек по-малко от 66-ата минута. Елините бяха на косъм от отпадане още в редовното време, но в 91-ата минута пак късметлийски успяха да вкарат срещата в продължения, след като Сократис Папастатопулос се разписа за 1:1.

Все пак, при дузпите спаведливостта най-накрая възтържествува. Вратарят на Коста Рика Кейлор Навас хвана дузпата на опитния Теофанис Гекас, а Микаел Уманя отбеляза последния 11-метров наказателен удар и изстреля Коста Рика в рая. Крайният общ резултат за статистиката е 6:4, 1:1 в редовното време и след двете продължения. Така за първи път в историята на футбола националният отбор на Коста Рика е на 1/4-финал на световно първенство. В тази фаза ще се изправи срещу Холандия.

Мачът започна с натиск на костариканците, които лесно установиха териториален превес. Бранителите на Гърция действаха мудно и позволяваха на съперника лесно да стига до опасни ситуации. В 6-ата минута Кристиан Боланос отправи силен удар, но той премина над вратата. В същото време опитите на елините да организират контраатаки бяха бързо разбивани още в зародиш.

Играта постепенно се изравни и около 20-ата минута двата тима поведоха позиционна война. За офанзивните футболисти на Коста Рика ставаше все по-трудно да преодоляват гръцката отбрана. Тактиката на гърците да приспиват съперника и да търсят изненада беше на път да даде резултат в 36-ата минута, когато след далечно центриране Салпингидис се озова в опасна близост, но малко не му достигна да засече топката в мрежата зад Навас.

В 42-ата минута централният бранител на Коста Рика Оскар Дуарте извърши нарушение и позволи на гърците да изпълнят пряк свободен удар близо до наказателното поле. Карагунис стреля, но право в ръцете на Навас.

В началото на второто полувреме изглеждаше сякаш ролите са разменени - гърците доминираха, докато костариканците се бранеха. Това се оказа тактически ход, който сработи. В 52-ата минута Брайън Руис сложи край на скуката в Ресифе - 1:0. Гърция реагира със смяна на офанзивните футболисти, тъй като вече трябваше да търси попадение, а не просто да се пази да не допусне.

В 66-ата минута Коста Рика получи неочакван удар, след като Оскар Дуарте беше изгонен за втори жълт картон. Последваха нови силни минути за елините, които получиха импулс с изгонването на Дуарте. Хаосът в редиците на Коста Рика стана видим в 70-ата минута, когато бранителите позволиха на Йоргос Самарас да премине като на парад и да центрира. Трима гръцки футболисти атакуваха топката, но Навас успя да я отклони с върха на пръстите си.

Натискът на Гърция даде резултат в самия край на мача, когато Сократис Папастатопулос изравни, след като довкара отбитата от Навас топка след удар на Гекас.

Продълженията започнаха с положения пред вратата на Навас. Кацуранис се измъкна отляво и стреля, но топката беше самоотвержено отбита. Най-опасната ситуация дойде в 113-ата минута, когато петима гърци се озоваха срещу двама костариканци при една бърза контраатака, но не успяха да се организират добре и ударът на Лазарос беше отразен.

При дузпите първите трима изпълнители и за двата тима бяха безгрешни, но фатален за Гърция се оказа четвъртият - Теофанос Гекас. Ударът му беше отразен от Кейлор Навас. Уманя не сбърка и прати Коста Рика в първия четвъртфинал в историята й на световни финали, докато Гърция ще си стяга багажа.

СТАТИСТИКА:

1/8-финал на световното първенство

КОСТА РИКА - ГЪРЦИЯ 6:4 (1:1 в редовното време и двете продължения)

1:0 Брайън Руис (52)

1:1 Сократис Папастатопулос (90+1)

ПРИ ДУЗПИТЕ:

1:0 Селсо Борхес - бележи

1:1 Костас Митроглу - бележи

2:1 Брайън Руис - бележи

2:2 Лазарос Христодолопулос - бележи

3:2 Джанкарло Гонсалес - бележи

3:3 Хосе Холебас - бележи

4:3 Джоел Кямпбъл - бележи

4:3 Теофанис Гекас - пропуска

5:3 Микаел Уманя - бележи

КОСТА РИКА: 1. Кейлор Навас, 4. Микаел Уманя, 15. Хуниор Диас, 6. Оскар Дуарте, 16. Кристиан Гамбоа (77 - 2. Джони Акоста), 3. Джанкарло Гонсалес, 5. Селсо Борхес, 7. Кристиан Боланьос (84 - 14. Рандал Бренес), 17. Елцин Техеда (65 - Хосе Куберо), 10. Брайън Руис, 9. Джоел Кемпбъл

ГЪРЦИЯ: 1. Орестис Карнезис, 20. Хосе Холебас, 15. Василис Торосидис, 19. Сократис Папастатопулос, 4. Костас Манолас, 10. Йоргос Карагунис, 16. Лазарос Христодолопулос, 2. Янис Маниатис (78 - 21. Костас Кацуранис), 22. Андрес Самарис (58 - 9. Костас Митроглу), 7. Йоргос Самарас, 14. Димитрис Салпингидис (67 - 17. Теофанис Гекас)

Жълти картони: Оскар Дуарте, Елцин Тахеда, Оскар Гранадос, Брайън Руис (Коста Рика); Андреас Самарис, Костас Манолас (Гърция)

Червен картон: Оскар Дуарте (66-Коста Рика)

Съдии: Бенджамин Уилямс (Австралия); Матю Греъм, Хакан Аназ (Австралия)

Стадион: "Пернамбуко", Ресифе, Бразилия

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес