Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замразени руски активи: ЕС ще предложи на Украйна пакет от заеми за милиарди

16 юли 2024, 16:43 часа • 1024 прочитания

Европейската комисия планира да направи предложение за пакет от заеми в размер на 50 млрд. долара в подкрепа на Украйна "съвсем скоро". Това заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Планът за помощ е основан на приходите от замразените руски активи. Той ще бъде обсъден също от ръководителите на централните банки на страните от Г-7 в Рио де Жанейро следващата седмица.

"Стартирането на този процес е много спешно. Ето защо и заради срещата на Г-7 през следващата седмица Европейската комисия работи интензивно, за да има предложение на масата възможно най-бързо, което означава много скоро", заяви Джентилони преди срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел, цитиран от Bloomberg.

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Как ще се преодолее ветото на Унгария?

Блокът търси начини да заобиколи ветото на Унгария срещу подкрепата за Украйна чрез печалбите от замразените руски активи. Будапеща се превърна в пречка за отпускането на милиарди евро от спешно необходимата военна помощ за Киев - 90% от приходите от активите са предназначени за оръжия за Украйна. Останалите 10% са предназначени за подкрепата на ЕС за програмата "Механизъм за Украйна", която подпомага възстановяването.

Снимка: iStock/Guliver

Още: С нов орган ЕС ще следи изкъсо къде отиват 50 млрд. евро за Украйна

На 10 юли ЕС обяви, че ще преведе на Украйна първата сума от печалбата от замразените руски активи "през следващите седмици". В края на юни блокът одобри първия транш от военна помощ за Украйна в размер на до 1,4 млрд. евро от приходите от тези активи. ЕС обяви, че ще започне да разпределя ресурсите за Украйна през юли 2024 г. с двугодишни плащания и ще преразглежда това ежегодно, считано от 1 януари 2025 г. Жозеп Борел - все още действащият топ дипломат на блока - обяви миналия месец, че ЕС е открил начин как да заобиколи бариерата, поставена от унгарския премиер Виктор Орбан.

Европейската комисия работи по механизъм, който ще гарантира отпускането на средства от свободния баланс в европейския бюджет, но това е възможно само до края на годината.

Още: Украйна получи още стотици милиони евро от Европейския съюз

"Непрекъснатостта на подкрепата за Украйна е една от най-важните характеристики на този нов пакет от заеми, тъй като искаме да изпратим ясен сигнал, че страните от Г-7 и други държави по света ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави Джентилони.

Страните от Г-7 вече се договориха да отпуснат 50 млрд. долара за Украйна под формата на заем, който ще е обезпечен от приходите от замразените руски активи.

Още: Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес