Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете американските акции. Според UBS европейските са по-добра инвестиция

14 май 2024, 13:23 часа • 3140 прочитания

Европейските акции вече са по-привлекателни от американските, смятат от швейцарската банка UBS, цитирайки фактори като икономически данни, лихвени проценти и печалби като аргументи за тази си позиция, пише CNBC.

В бележка, озаглавена: „Обратен завой: предпочитане на европейските акции пред акциите на САЩ“, стратезите на банката посочват, че европейските акции, с изключение на Обединенто кралство, сега изпреварват САЩ в нейната „регионална карта с резултати“. Япония е на първо място в списъка, Обединеното кралство е второ, а Европа е на трета позиция.

UBS очерта редица причини за своя „обратен завой“, особено като се има предвид, че пазарите в САЩ обикновено превъзхождат европейските.

Икономически импулс

Снимка: iStock

Призивът на UBS може да се окаже изненада, като се има предвид, че икономическият растеж на САЩ значително надмина този на Европа напоследък, като БВП на САЩ нарасна с 1,6% за първото тримесечие на 2024 г., докато БВП на еврозоната напредна с 0,3% за същия период. Въпреки това UBS прогнозира, че тази разлика между двата региона може скоро да се изпари.

Индикатори, проследявани от банката – като данните за индекса на мениджърите по покупките (PMI), предполагат възходящ риск за европейския БВП и риск от понижаване на БВП на САЩ, отбелязват от банката.

ОЩЕ: Швейцария представя стратегия за управление на банки "твърде големи, за да фалират"

Излишните спестявания в Европа също са по-високи и не се използват така широко, както в САЩ, а условията за банково кредитиране на компаниите са по-свободни в Европа, което също може да е от полза за растежа, посочва UBS.

Паричната политика е друга ключова област за наблюдение, казват от швейцарската банка. Някои от европейските централни банки вече са започнали да разхлабват паричната си политика, като се очаква ЕЦБ да го направи най-скоро през юни. Тъй като инфлацията намалява по-стабилно в Европа, отколкото в САЩ, „пътят към по-ниски лихви е много по-ясен“.

Моделите също показват, че намаляването на лихвените проценти в Европа ще стимулира икономиката повече, отколкото в САЩ, казват от UBS.

Оценки

Снимка: iStock

Оценките в Европа също започнаха да изглеждат по-привлекателни през последните месеци. Така наречената премия за капиталов риск (ERP), или свръхвъзвръщаемостта на инвестициите в акции спрямо безрискови алтернативи, е много по-висока в Европа, отколкото в САЩ, посочва банката.

„ERP в Европа е с 2,1 пр.п. над САЩ, близо до рекордно високо ниво. Коригираният за сектора P/E с 18% под САЩ е бил на подобни или по-ниски нива, само когато има рецесия/криза в еврозоната. Нямаме нито едното, нито другото“, подчертават стратезите.

Инерция на печалбите

Относителният импулс на печалбите също се „движи в полза на Европа“, казват от UBS, като по-слабото евро и по-силните PMI се очаква да стимулират ревизиите на корпоративните отчети.

ОЩЕ: Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

"Европейските маржове на печалба са далеч по-малко разширени от САЩ, а в САЩ 67% от подобрението на маржа идва от неустойчиви фактори (по-ниски ставки и по-ниски данъци) спрямо само 3% в Европа“, пишат стратезите.

И накрая, докато Европа изпитва сериозен недостиг на технологични акции, което е ключов фактор за нейното слабо представяне, около 40% от нейната пазарна капитализация се състои от компании, които са водещи в индустрията или уникални, казват от UBS.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес