Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност

642
Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност
Снимка: БГНЕС

На своето редовно заседание депутатите приеха на изслушване вицепремиерът и служебен министър на финансите Людмила Петкова по темите с изпълнението на бюджета за тази година, както и напредъка на страната ни по приемането на еврото.

По време на изслушването си в парламента Людмила Петкова заяви, че служебният кабинет продължава работата по процеса за влизане на България в еврозоната. Тя отбеляза, че според докалда на ЕЦБ излязал вчера става ясно, че страната ни не покрива само един критерии – инфлация. "До края на годината ще бъде изпълнен критерият за ценова стабилност. След изпълнението му страната ни ще поиска нов доклад, на база на който да бъде взето решение за евентуална дата за влизане на България в еврозоната", заяви още Петкова.

"След като бъдат изготвени конвергетните докади ЕК и изпраща на Съвета предложение, което след становище се пристъпва към обсъждане на решение от всички държави на ЕС – това е решение за отмяна на дерогация", обясни още служебният финансов министър.

Още: Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

По време на изслушването се стигна до спор кой е виновен за забавянето на приемането на еврото, докато от "Възраждане" изразиха задоволство от критиките от партньорите ни. От проруската формация влязоха и в остър спор с ДПС за това към коя валута да се ползва в България, а депутатът Йордан Цонев се обърна към "Възраждане" с думите, че повече "няма да сме закотвени с рублата".

Снимка: БГНЕС

"България е най-напредналата от всички шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнение на критериите за конвергенция", каза още Петкова.

Припомняме, че вчера стана ясно, че България не покрива един от критериите за членство в еврозоната - този за ценова стабилност. Това се посочва в редовните конвергентни доклади на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската централна банка (ЕЦБ), а тези доклади се изготвят на всеки две години и оценяват готовността на страните членки извън еврозоната да станат част от нея. Новината всъщност бе очаквана, а с докладите само се официализира това, което всички знаят - че датата 1 януари 2025 г. е неизпълнима за страната ни.

Още: Кабинетът внася проекта на Закон за въвеждане на еврото, ето какво включва

По-неочаквано е, че оценките на двете институции за инфлацията са различни. Според ЕК инфлацията в страната за 12-те месеца до май е 5.1% и е с точно един процентен пункт над референтната стойност от 4.1%. ЕЦБ обаче изчислява референтната стойност за инфлацията на 3.3% или 1.8 пр. пункта над тази на България. Разликата идва от преценката на двете институции кои са трите страни от ЕС, които се представят най-добре по отношение на ценовата си стабилност.

Вчера на брифинг вицепремиерът Петкова обясни, че началото на 2026 година ще е по-подходящ момент за влизане в страната на еврозоната, за да има достатъчно време бизнесът, институциите и гражданите да се подготвят, след като страната ни изпълни всички критерии и това бъде установено с нови, извънредни доклади.

По-рано днес пък пред БНТ управителят на Българската народна банка Димитър Радев призна, че влизането в еврозоната е политическо решение, а такова у нас липсва.

Още: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Курсът на еврото задържа неочакваната посока спрямо долара

Най-големите банки в САЩ издържаха ежегодния "стрес тест" на Фед

Антикорупционната комисия с удар по Андрей Гюров от БНБ, не казва какъв е конфликтът на интереси

Еврото поддържа новата посока спрямо долара

Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични

Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

Проф. Бобева за доклада: Изцяло сме си виновни за по-високата инфлация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com