Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В търсене на пари: Русия разреши копаене на криптовалути

30 юли 2024, 18:39 часа • 1071 прочитания

Държавната дума на Руската федерация прие закон за легализиране на копаене на криптовалута, както и закон, позволяващ външнотърговски сделки и борсова търговия с нея. Текстът на документа влиза в сила от 1 септември.

Съавторът на инициативата, заместник-ръководителят на Комитета по информационна политика Антон Горелкин, обясни, че легализирането на криптовалутите е необходимо преди всичко за заобикаляне на санкциите. „На второ четене направихме един доста балансиран законопроект, който ще помогне на индустрията да се развива ефективно. На първо място, ние разглеждаме криптовалутите като инструмент за заобикаляне на санкциите и точка за високотехнологичен износ. Днес Русия е на второ място в добива на криптовалути и съм сигурен, че след като въведем регулации в тази област, ние ще излезем на върха, изпреварвайки Съединените щати“, каза Антон Горелкин , съавтор на инициативата, заместник-председател на Комисията по политика, информационни технологии и комуникации.

Още: България няма да приема документи на шенгенски визи в Москва и Санкт Петербург

Парламентаристът подчерта, че в документа са направени редица промени за второ четене, по-специално предложените по-рано забрани за организиране на циркулацията на криптовалути и копаене за обикновените граждани са отменени. „Тоест ние запазихме възможността да изградим нашата национална инфраструктура“, отбеляза депутатът.

„Ние вярваме, че работещите в енергийната сфера имат ефективен механизъм за изграждане на контрол срещу „сивите“ и „черните“ миньори. Ще бъдат установени специални лимити, с които те ще могат да контролират процеса и да търсят отговорност от нарушителите“, подчерта депутатът.

Още: Литва глоби с милиони компания за криптовалути, помагаща на руснаци да избегнат санкциите

Законопроектът беше изменен на второ четене, като отмени предложените забрани за циркулация на криптовалути и добиването им от обикновените граждани. В заключение Антон Горелкин каза, че законопроектът предлага само забрана на рекламата за копаенето на криптовалута. Причина за това е увеличаването на измамните схеми.

Путин и добивyt на криптовалута

Наскоро Владимир Путин обяви, че недостигът на електроенергия в някои руски региони е възникнал заради неконтролираното потребление на ток за добив на криптовалута. Според него, най-сериозно копаели в Бурятия, в Иркутска област и Забайкалския край. 

Още: Шестима известни руски политически затворници изчезнаха през последните дни (СНИМКИ)

Тогава Путин заяви, че се налага да вземе "навременни" решения, включително на ниво федерален закон. Неговото решение - вдигане на данъците. "Вече дадох инструкции за регулиране на добива на цифрови валути в Русия, включително данъчно облагане на тази дейност", каза той.

Криптовалутите обаче са отличен начин да се заобикалят и западни санкции.

Още: Милиарди липсват: Хакерите удвоиха кражбите на криптовалута

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес