Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След убийството в София: АОНК алармира, че лихвари взимат лиценз под наем

09 юли 2024, 13:50 часа • 5802 прочитания

Алармираме за зачестили случаи на “взимаме на лиценз под наем”, практика при която лихвари ползват данните от регистрацията на реални финансови институции срещу изплащане на процент. Това посочват от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) по повод убийството пред офис в ж.к. „Модерно предградие, гр. София.

Защо лица с криминално минало дават кредити?

"По този начин се избягват изискванията на ЗКИ и Наредба 26 на БНБ – могат да се ползват средства без доказан произход, да се перат пари, дейността да се извършва от хора без опит в сферата, кредитната дейност опасно да се обвързва с нелегални практики, кредитирането да се извършва от лица с криминално минало. Застрашава се сигурността на цялата финансова система", заявяват от АОНКК.

Още: Трима души са задържани след стрелбата в столичния квартал „Модерно предградие“

"От разпространените в обществеността снимки изглежда, че престрелката се е случила пред офис на фирма, определяща себе си като „Флаш кредит“. В регистъра към БНБ не съществува вписано като финансова институция дружество „Флаш кредит“", пишат от организацията.

За да предоставя потребителско финансиране, едно дружество трябва да отговаря на редица изисквания, подробно описани в Закона за кредитните институции и Наредба №26 на Българската народна банка – регистрация на търговското дружество под определена форма, изрично посочен предмет на дейност, значителен начален собствен капитал с доказан произход и управленска структура от лица с необходимото образование, доказан успешен опит и чисто съдебно минало.

"Особено притеснително е, че нито един от компетентните органи не заема публично становище по въпросите как дружеството на пострадалия от престъплението е извършвало дейност, било ли е легално регистрирано, редовно ли е водено счетоводството му, отразявани ли са отпусканите заеми в Централния кредитен регистър.

Също така, на определени места случаят се представя като „фирма за бързи кредити“, каквато изглежда, че не е. Това опетнява репутацията на регистрираните и отговарящи на всички законови изисквания фирми от сектора на небанковото потребителско кредитиране, каквито са членовете на АОНК", посочват от организацията.

Още: Стрелба и убийство на мъж в София, има и пострадали (СНИМКИ)

"Налице е пълна неяснота кой е бил кредитор по отпусканите от пострадалия потребителски кредити – дали той като физическо лице, дали негово регистрирано дружество, дали са ползвани данните на друго дружество като „взет под наем лиценз“. Важни въпроси, на които трябва да има отговор", призовават от АОНК.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес